Аптечка на туриста – без какво не трябва да тръгваме по време на пътуване

Лятото дойде!
Предстои ви пътуване? – Без значение в страната или в чужбина е необходимо да се подготвите, за да е безпроблемно. Важно е да предвидите някои от нежеланите здравословни смущения, които могат да ви сполетят.

При избора на лекарствените средства за туристическата ви аптечка, имайте предвид три важни фактора: * особеностите на посещаваната страна * характера на пътуването * състоянието на собственото си здраве

Хората, страдащи от хронични заболявания задължително трябва да вземат лекарствата, които редовно приемат.

Комплект за първа медицинска помощ: стерилен бинт, памук и превръзки; кислородна вода или риванол; пластир (лейкопласт).

Температуропонижаващи средства, съдържащи парацетамол или ибупрофен. Задължителни са, ако с вас пътуват деца.

Болкоуспокояващи средства от групата на аналгетиците.

Средства при травми. Най-често се налага, ако пътувате с деца. Те имат огромна енергия за изразходване, лудеят, скачат и понякога така се случват инциденти. Може да се ударят, ожулят, да се получи рана. При подобни ситуации е най-добре да сте подготвени с крем при навяхване, подуване.

Средства при инфекции на стомашно-чревния тракт. Разстройствата на храносмилателната система са често срещани при пътувания. Те могат да са в резултат от приемане на суха храна продължително време, нетипична за обичайнaтa ни кухня (екзотична), мръсни ръце, замърсена вода и т.н.

Противоалергични средства. В различните части на света съвсем нормално ще се сблъскате с множество алергени и трябва да имате под ръка подобни медикаменти. Ако сте с деца, имайте предвид, че почти всяко трето дете в днешно време страда от някакъв вид алергия. Може да се случи от нова храна, подправка, ухапване от насекомо или просто полените в даден район, затова бъдете подготвени да реагирате.

Средства против ухапване от насекоми. Най-добрата защита от ухапвания на насекоми е подходящото облекло. За да прогоните комари, кърлежи и други кръвосмучещи насекоми използвайте репеленти. Те се продават в различни форми – спрей, мехлем, крем, лосион, гумени гривни и т.н. Изберете най-подходящата и удобна форма за вас.

Слънцезащитна козметика и крем за слънчеви изгаряния. Те са ви необходими не само за плажа, но и ако отивате на екскурзия в планината. Там също слънчевите лъчи са силни и могат сериозно да увредят кожата, особено на лицето, ако не сте защитени.

Средства против прилошаване по време на пътуване и морска болест. Дори да нямате проблеми с вестибуларния апарат, винаги носете подобно средство, тъй като всяко пътуване крие изненади, особено за децата.

Капки за нос, солен разтвор и капки за уши при поява на настинка. Настинките са класически случай при почивка на море или планина. Затова се заредете предварително с капки за нос, солен разтвор  и капки за уши, тъй като много често на морето се получават болезнени отити.  Спрей или успокояващи таблетки  за гърло също ще облекчат положението при настинка.

Лекарствени средства по лекарско предписание. Медикаменти, които са изписани за лечение на индивидуалните ви заболявания от лекаря ви и е нужно да приемате постоянно. Не рискувайте да тръгнете на път, без да сте си ги купили. Нямате сигурност, че ще намерите тези лекарства в района, в който отивате. Ако дестинацията ви е в чужбина, дори и да откриете въпросното лекарство, то ще е на много по-висока цена.

One thought on “Аптечка на туриста – без какво не трябва да тръгваме по време на пътуване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *