Гъбичките по краката – истински кошмар!

Гъбичките по краката са истински кошмар – упорити, отблъскващи и съвсем не така безобидни, те до последно отказват да оставят организма ви на мира. Как да преборите гъбичките по краката?

Как да преборите гъбичките по краката?

Ако се оплаквате от суха и напукана кожа, мехури по стъпалата, цепене на ноктите, сърбеж или неприятен аромат, тогава може да сте жертва на гъбички. Микозата се появява, ако сте с отслабнала имунна система, имате склонност към изпотяване или пък сте били на нехигиенично обществено място. Тъй като е заразна, не е изключено да сте се сдобили с нея случайно, докато гостоприемен домакин ви е предложил домашни чехли.

Сезонът на гъбичките е целогодишен. Пролетта и есента се появяват, защото краката са в затворена обувка и лесно се запарват. Лятото виновници са пясъкът и басейните, а зимата – невъзможността да сменяте ботушите всеки ден и изкуствената кожа, от която са направени повечето от тях. Ако и вие се оплаквате от гъбички по краката, ето няколко начина, с които да ги преборите.

Добави описание

Ролята на обувките

За гъбичките по краката обувките имат изключително значение. Изхвърлете всички обувки, които вече не носите и са стари или износени. Другите се опитайте да отперете отвътре или пък ги изкарайте да се проветрят и напекат на слънце. Лекари съветват да не слагате един и същи чифт всеки ден, а да имате два, които да редувате. Идеята е да дадете време на обувките да подишат (необходими са поне 24ч). Ако пък забелязвате, че в тях се задържа влага, сложете вътре платнена торбичка със сода за хляб, за да абсорбира водата и миризмата.

Лична хигиена

Личната хигиена е друго важно оръжие, пред което гъбичките по краката са безсилни. Когато се къпете, обърнете специално внимание на ходилата. Измийте ги добре със сапун и гореща вода, особено по гънките покрай пръстите – любимо място на гъбичките. Желателно е това да става непосредствено преди излизане от банята. След това хубаво ги подсушете – имайте предвид, че тези бактерии обичат влажните места. Накрая се погрижете и за педикюра си. Колкото по-неподдържани и големи са ноктите на краката ви, толкова по-голям е шансът там да се задържат микроби или влага, които да се превърнат в предпоставка за микоза.

Добави описание

У дома

В случай, че сте склонни към заразяване с гъбички по краката, се налага всеки път, когато се къпете, да почиствате и дезинфекцирате пода на банята. Желателно е също да не ходите боси по пътеки и килими, защото може да прихванете микоза или съответно вие да заразите някого.

Бабини рецепти

Когато положението стане нетърпимо, на помощ идват бабините рецепти. Някои съветват оплакващите се от гъбички да киснат краката си в разтвор от вода и оцет в продължение на 20мин. поне веднъж дневно. Киселинността на оцета убива бактериите и не позволява на микозата да се разпространи.

Други препоръчват чесъна като изпитано оръжие. Натъркайте заразените места с няколко капки сок от чесън или с прясно обелена скилидка половин час преди да си легнете. После обуйте памучен чорап и на сутринта задължително минете през банята. Антибактериалното действие на чесъна убива гъбичките още в зародиш.

Подобни масажи може да си правите и с масло от чаено дърво или евкалипт. И двата варианта ще ви помогнат да ограничите микозата, но не са достатъчно силни, за да я преборят. Затова ги използвайте като допълнително средство към предписаното ви лечение.

Друг проблем е, че гъбичките по краката напомнят за себе си със сърбеж или болка. Ще успокоите симптомите, като намажете болното място с кисело мляко.

Добави описание

Подходяща козметика

Ще предотвратите появата на гъбички по краката, като използвате пудра, за да поддържате кожата суха, така че да не задържа влага. В банята използвайте ексфолиант, за да премахнете мъртвата кожа, а за обувките – специален спрей.

Помощ от аптеката

В случай, че страдате от гъбички по краката, потърсете и помощта на лекар или фармацевт. Те ще ви посъветват какво лекарство да използвате. В аптеката се продават мехлеми, хапчета, пудри, лакове, които могат да ви помогнат за лечението на микоза.

Ето няколко предложения и от нас:

ФУНГОФИН СПРЕЙ 1% 30МЛ

Полинейл

Екзодерил Крем


Екзодерил сол 10мл

ЕКЗОДЕРИЛ НЕЙЛНЕР лак 2 в 1 5 мл.

Още съвети за борба с гъбичките по краката:

  • Приемайте повече витамин Е – той подхранва кожата и има антибактериално действие.
  • Ограничете сладкото, ако то ви причинява други кожни проблеми. Не е изключено микозата да е породена от него.
  • Носете памучни чорапи, тъй като те абсорбират влагата.
  • Когато посещавате обществени места като басейн, боулинг или сауна, задължително си носете обувки от вкъщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *