Кожата на устните в студените месеци

С преминаването на летният сезон идват все по-студени и по-студени месеци.
Агресивните климатични условия вредят на нежната кожа и от нас се изисква адекватна грижа за поддържането на добрия й външен вид. Една от най-чувствителните зони е кожата на устните. Тя е особено тънка и има нужда от допълнителни грижи през по- студените месеци, препоръчително е грижите да започнат от рано.

Устните са уязвими от вятъра, от слънцето, изобщо от всякакви външни фактори и ако не се погрижим за тях правилно те стават сухи и напукани, а доста често и болезнени. Напуканите устни в повечето случаи представляват проблем най-вече за представителките на нежния пол, но това съвсем не означава, че състоянието трябва да се подценява от мъжете.

Преди всичко знайте, че използването на балсам за устни е задължително, за да се предпазим от така нежеланият напукан ефект.
Но все пак ако стигнем до така нежелания момент, ето няколко препоръки:

  1. Едно от най-важните условия е да се избягва облизването на устните, тъй като този навик може да доведе до нараняване и последваща инфекция. В случай, че се усети сухота по устните, следва да се нанесе балсам. Макар на пръв поглед да изглежда, че слюнката ги овлажнява, тя всъщност ги изсушава повече.
  2. Мъртвите кожни клетки се натрупват и по устните. За да се елиминират, е препоръчително да се използва натурален ексфолиант от зехтин и захар, който да се нанесе с леки масажни движения върху устните.
  3. Подсигурете си бадемово масло, рициново масло, зехтин или друго растително масло, с което да хидратирате устните си от време на време. Те ще ги подхранят и заздравят в момент на слабост и ще ги защитят от напукване в бъдеще.

Важните за кожата витамини са основно А, Е и В. Те се съдържат в млякото, яйцата и растителните масла и зелените маслини.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *