Лечение на детските стомашно-чревни неразположения през лятото.

През летните месеци бързо забравяме неприятностите, които ни носят грипът, простудата и т. н. Затова пък на тяхно място идва летният пик на цял куп инфекциозни заболявания.

little girl drinking coconut cocktail on beach resort

През лятото рязко скача заболеваемостта от остри вирусни инфекции, които причиняват повръщане или разстройство. В 50% от случаите виновници са ротавирусите, като най-уязвими са бебетата между 6 и 24 месеца.
свен ротавирусите, други причинители на стомашно-чревните инфекции са: аденовируси, ентеровируси, коксаки вируси и др. При 25% от заболяванията с диария обаче виновник е бактерията ешерихие коли. Други бактерии, отговорни за летните неразположения при децата, са салмонела, шигела, кампилобактер, Е-коли, стафилококус ауреус и др.

1. Как се пренася заразата?

Инфекцията се предава по фекално-орален и контактен път – с мръсни ръце и заразена храна. Може да се случи, докато детето играе навън в пясъчника и си „хапва” пясък или от общи играчки в детската градина, при контакт с болно дете с недобра хигиена, от заразена храна.


Затова през лятото трябва да се спазва стриктна хигиена – да се измиват ръцете на детето, преди да яде, да се внимава то да не докосва лицето и устата си, когато играе навън, да се измиват много добре плодовете и зеленчуците за салата. Някои бактериални инфекции се предават от болни хора, които приготвят и съхраняват храна. Високите летни температури водят до бързо размножаване на бактериите. Затова бъдете особено внимателни с храната, която купувате на улицата. И не оставяйте на открито храни – може да се развалят дори за два часа, ако не се съхраняват в хладилника.


Вирусното заболяване протича с повръщане и водниста диария, а бактериалната инфекция – предимно като диария. Възможно е да има примеси на слуз и кръв в изпражненията.

Ротавирусните инфекции са характерни с високата температура – над 38.5 С, повръщане, отпадналост, коремни болки, водниста диария.
 

2. Висок е рискът от дехидратация

Острите стомашно-чревни инфекции са особено опасни в кърмаческа и ранна детска възраст поради риска от тежка дехидратация. Повишаването на температурата също способства за бързото обезводняване. Не забравяйте, че за всеки градус, повишен над 37 оС, детето губи по 10 мл течности на килограм тегло. Затова бъдете внимателни за следните симптоми за дехидратация: детето е сънливо, има сухи лигавици, хлътнали очни ябълки, намален тургор (еластичност) на кожата. При бебетата може да има и хлътване на фонтанелата. Може да се забележи също, че еднократните пелени остават сухи за повече от 3 часа.

За да се предотврати обезводняването, е нужен прием на много течности – вода, билков чай без подсладители, може да се използват и водно-солеви разтвори от аптеката. Давайте умерено топли или хладки течности. Плодови сокове, безалкохолни напитки, прясно мляко или компоти не бива да се пият от детето. Може да увеличат диарията.

3. Помощ с хомеопатия

До 38 градуса не е нужно да се бърза с температуропонижаващи лекарства. Можете да използвате комбинация Шуслерови соли №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат за овладяване на температурата и острата инфекция. Железният фосфат също така стимулира защитните сили на организма, а калиевият фосфат действа антисептично. Приемът е по 1 таблетка от всяка сол през 30 минути до подобряване на състоянието. След това продължете още 3-4 дни по 3 таблетки дневно от всяка сол.

4. Диетата е важна част от лечебния процес

При повръщане и разстройство се спазва диета с лечебни, адаптирани, безлактозни млека, а бебето остава на кърма. При по-големите деца може да се направи чаена пауза за няколко часа, след което да се хранят с бискивити, солети, сухари, изкиснато сирене, препечени филийки. Не се дават сурови плодове и зеленчуци, които дразнят стомаха. Мазнините също трябва да се избягват. Добър ефект при разстройство имат също отварата от кората на нар или чай от шипка. Може да се предлагат на по-големите деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *