Отново на училище и детска градина- вземи мерки

Месец септември стартира с трепети, вълнения и вируси за старта на новата учебна година.

По това време на годината климатът застудява, малчуганите тръгват на училище и детска градина, прекарват по-дълго време в закрити пространства, което само по себе си е предпоставка за бързо и лесно разпространение на вирусите. Тези вируси съществуват целогодишно, и не сме застраховани през останалото време на годината, но есенния сезон е отлично място за атаката им. Причината са закритите места, обмяна на аерозоли, както и факта че застудяването прави лигавицата (особенно детската) по-чувствителна и податлива.

Това са често срещаните възпаления на лигавицата на носа- хрема, възпалението на гърлото и на горните дихателни пътища, засягането на трахеята и кашлицата. Най-честите причинители на инфекции на горните дихателни пътища – риновирусите, аденовирусите, респираторният синцитиален вирус и коронавирусите. Това са вирусите, които причиняват възпалението на носа, на гърлото и сухата кашлица.

Какво препоръчват специалистите за вашето дете?

* Бъдете търпеливи острата фаза при вирусните инфекций е 3-4 дни. характеризира се с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото.

* Запомнете! Всички лекарства които давате (за температура, болка, против кашлица, капки за нос и други) не лекуват детето, само допринасят за комфорта му, да се чувства по-добре.

* Антибиотиците не са средство за смъкване на температурата, тъй като този вид медикаменти не действат при вируси, а само при бактериални инфекции. При вирусен източник на заболяването антибиотиците могат да предизвикат алергични реакции. Изключение правят вирусните заболявания като синузит, пневмония или отит, които рядко минават без антибиотик

Предпазни мерки в сезона на инфекцийте:

  • мийте ръцетъе си често;
  • избягваите употребата на общи съдове и прибори;
  • При струпване на много хора на едно и също място, за защита от ифекция (предавана по въздушнокапков път) сложете предпазна маска или марля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *