Сигурни начини да спреш преяждането по Великден

Загубата на тегло не е само от това, което ядете, но и колко ядете. Но за съжаление, много от нас преяждат често, което води и до трудности по пътя към свалянето на килограмите.

С няколко прости съвета обаче можете да промените вашите навици на хранене и да се научите да се контролирате.  

Започвайте всяко хранене с вода

Гладът често се бърка с жаждата. Затова преди да хапнете, изпийте най-малко 220 мл вода. Тя ще ви накара да ядете по-малко.

 Винаги имайте вода под ръка, за да регулирате глада през целия ден. Ако ви е трудно да пиете обикновена вода, сложете лимон.

Изчакайте най-малко 5 минути, преди да започнете второто ястие

Отнема време, за да разберем, че стомахът ни е пълен. Ето защо е важно да спрете, преди да продължите да се храните.

Това е особено полезен съвет, когато става въпрос за хранене на шведска маса и партита. Опитайте. Може да се окаже, че сте сити, без да се налага да си взимате допълнително.

Правете си порции

За да контролирате количеството храна, което изяждате, си слагайте порция. Така ще знаете, че имате определено количество, което можете да консумирате и няма да се изкушавате да си слагате повече.

Мислете, докато ядете

В днешния обсебен от технологиите свят най-вероятно гледате телефона си или телевизия, докато слагате храна в устата си. Това се случва често и може да доведе до преяждане. Опитайте се да се съсредоточите върху храната, седнете и се насладете на всяка хапка.

Започнете храненето със супа, базирана на бульон, или салата

Тъй като супите, бульоните и зелените салати имат високо съдържание на вода, те засищат, точно като водата. Проучванията показват, че яденето на някое от тези предястия може да помогне за загуба на тегло.

Добавете малко подправки

Няколко проучвания показват, че добавянето на лют пипер и други пикантни съставки към храната може да залъже глада. Има смисъл, тъй като е трудно да се храните бързо, ако храната е пикантна.

Хапвайте често

Ако не се храните редовно, шансът да преядете е голям. Хапвайте през целия ден, за да държите нивото на кръвната захар стабилно и да не стигате до ситуация, в която сте озверели от глад.

Дръжте изкушаващите храни далеч

Ние сме визуални същества – виждаме, искаме, ядем, преяждаме. Някои храни са по-примамливи от други, затова ги дръжте по-далеч. Подреждайте здравословни, като плодове и зеленчуци пред погледа си.

Защото е по-вероятно да изядете ябълка, която е на плота, отколкото бонбони на горния рафт на килера!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *