Есента дойде – настинките също!

През вече изминалото лято ние се радвахме на топлото слънце, което ни зареждаше „батерийте“. Витамин Д е есенциален за здравето на костите ни , той се синтезира в кожата ни под действието на слънчевите лъчи. Слънцето осигурява 90% от витамин Д, който имунитетът използва за борба с бактерии и вируси.

Недостигът на витамин Д води до костни изменения – костта става по-мека и нарушава здравината си, което е предпоставка за настъпването на костни деформации.

Есента се възприема като сезона, съпроводен от постоянни простудни заболявания. Често срещани са и острите респираторни заболявания. Причинителите на тези “есенни болести” са бактериите и вирусите. Много от тях обитават носоглътката и устната кухина и тяхното размножаване е свързано с отслабването на имунната система през есента.

Настинка
Обикновената настинка е най-често срещаният вид инфекция на дихателната система, която е изключително заразна. Често се бърка с грипа, като разликата е, че се предизвикват от различни вируси и настинката протича по-леко. Заразяването става основно по въздушно-капков път, при разговор с болен, кашляне или кихане, или чрез допир с ръце на заразени вещи.

Най-добрият начин да се справиш с неприятните есенни настинки е на първо място да вземеш предпазни мерки. След като повече от вирусите се разпространяват чрез контакт с други хора или с повърхностите, които докосват, най-лесният начин драстично да намалиш вероятността да се разболееш, е да миеш често ръцете си със сапун и топла вода. Това е особено важно, ако имаш ежедневно контакт с много хора или често използваш обществени тоалетни.

Много важна съставляваща на здравето – пълноценният сън, който трябва да е с продължителност 7-8 часа.

Когато човек не се наспива, това повишава нивата на хормона на стреса, което на свой ред потиска имунната система и предизвиква възпалителни процеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *