10 начина да предпазим очите си през лятото

Когато лятото е настъпило, всеки е готов и планира почивка, спокойни дни край морето, на вила в планината и къде ли още не! В суматохата около подготовката обаче често забравяме за едни от най-важните неща, нужни за лятото.

Едно от тях е защитата на тялото и по-конкретно на кожата и очите. Тъй като те са едни от най-уязвимите части на тялото ни през лятото е добре да помислим за възможно най-ефективните начини, чрез които да ги предпази.

В случай, че все още не сте, ние помислихме на ваше място и предлагаме 10-те най-важни стъпки, с чиято помощ да се предпазите очите си от влиянието на слънце, прах и вода това лято.

1. Носете слънчеви очила. Факт е, че използването на слънчеви очила спомага за добрата защита на очите от вредните ултравиолетови лъчи. Това е причината и да подбирате добре очилата, които използвате, тъй като не всички предлагат нужната защита.

Накратко – най-правилният и ефективен начин да защитите очите си от ултравиолетовите лъчи е да се подготвите със слънчеви очила със 100% защита от тези лъчи. Закупувайки подобен артикул следете за документ за производство и качество, което производителят би трябвало да осигурява.

2. Използвайте очила за плуване, когато сте в басейн. В случай, че сте решили да тренирате плувните си умения и то в басейн, едно от най-важните неша е да се подсигурите с очила за плуване.

Ако пък не сте плували няколко месеца, първото влизане в басейна може да ви се стори неприятно, особено за очите. Хлорът, който се използва за дезинфекция и предпазване на тялото от зарази, всъщност е способен да навреди на очите ви.
Ето защо, логично е да се опитате да предпазите очите си, а очилата за плуване са най-лесният начин за това. Нищо не пречи да се възползвате от тях и когато плувате в морето.

3. Миенето на ръцете е задача номер едно. Особено ако имате навика да триете очите си с длани. Всеки си спомня забраната от детските си години, да не сяда на масата с неизмити ръце. Е, изненада! С право сме били обект на критика, тъй като ръцете наистина „колекционират“ всякакви бацили и нечистотии, до които се докопваме през деня.

При някои случаи не е изключено да си „докараме“ и конюнктивит. Ето защо независимо с какво се занимавате, мийте добре ръцете си, преди да сте докоснали окото.

4. Носете шапки! Не прекалявайте, разбира се, но шапката е основно средство за предпазване от слънчевите лъчи, които без нея попадат директно в очите ни.

Макар и със слънчеви очила, не винаги успяваме да осигурим нужната защита от вредните слънчеви лъчи за очите и клепачите си. Носенето на шапка с периферия или козирка увеличава шансовете ни да предпазим окото по качествен начин.

5. Пазете очите от химикали. Химикал на практика се съдържа и в мехурчетата от сапуна, докато мием ръцете и лицето си. Такъв тип вещества са способни да навредят на окото ни. Подобни опасности носят различните видове бои, както и перилните и почистващи препарати.

Може би звучи странно, но ако имате навика да се „уцелвате“ често в очите с подобни съставки, докато чистите у дома е добре да носите защитни очила.

6. Защитата на очите трябва да започне от ранна възраст. Именно затова е важно всяко дете да бъде наясно с опасността от излагането на слънчевите лъчи и нуждата от носене на слънчеви очила и шапка през летните месеци.

Медицински изследвания сочат, че около 80% от лицата, които имат леки или по-сериозни увреждания, дължащи се на слънчевите вредни лъчи получават този проблем още преди да навършат 18 години.

Причината е, че децата на пракика прекарват доста по-дълго време навън през лятото, което ги излага на много по-голямо количество слънчева светлина.

За правилна грижа нещата са ясни – слънчеви очила, слънцезащитен крем и шапка. Защо не е и кратка лекция за децата на тема защо тези неща са толкова важни.

7. Работни очила. Да, възможно е да изглеждате като от фантастичен филм с тях, но кое е по-важно – как изглеждате или здравето на очите (комбинацията от двете е най-добра). Във всеки магазин за работно облекло предлагат често на достъпна цена работни очила, които са едновременно „готини“ и предпазват очите ви.

Нужни са особено много ако работите в среда, където има много прах или често от работните процеси се отделят твърди частици, които могат на наранят очите ви.

8. Здравословната храна и достатъчното количество вода са основни помощници в опазването на здравето на очите ви. Да, не са шапка или слънчеви очила, но може би изненадващо, правилната за вас храна и водата са нужни елементи, от които очите имат нужда, за да бъдат здрави. Храни, богати на витамин Е, С и цинк спомагат за здравето на очите.

9. Използвайте капки за очи, когато е нужно. Макар и да правите всичко възможно, понякога окото бива раздразнено от различни причини. Очни болести, алергии, външни фактори и замърсители и др. В някои от тези случаи капките за очи са уникални помагачи при справянето с проблема.

10. Наспете се! Да, сънят е един от най-важните фактори, с който ще избегнете умората в очите. Независимо, че държите да посетите клуб, ресторант и да се застоите до по-късно пред телевизора, макар и да ставате в 6 за работа, вашите очи не знаят това и имат нужда от вниманието, което заслужават.

Те имат нужда от достатъчно количество почивка.

Редица изследвания сочат, че хора, които недоспиват имат по-голяма склонност към проблеми с очите, които касаят визуалното съсредоточаване.

Ето защо тук съветът е твърде простичък – наспете се и дайте на очите си това, което заслужават. Те със сигурност ще се отблагодарят.

А при безсъние: можете да видите нашите предложения тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *