10 грешки в оформянето на прическа

Косите са аксесоар, който изисква грижи и поддръжка, за да краси своята притежателка. Затова трябва да знаете някои от най-често срещаните грешки в оформянето и поддържането на прическата.

1. Нередовно ходене на фризьор

Ако редовно пропускате посещаването на фризьорския салон за поддържане на своята прическа, косата ви ще започне да губи форма и след това по-трудно ще се стилизира в нова прическа.

2. Работите с твърде големи кичури

Когато ходите на фризьор сигурно сте забелязали, че те използват щипки за разделяне на косата, когато правят прическа. Така се увеличава действието на уредите, които използват по време на работата си. Когато сте вкъщи, разделете косата си на три хоризонтални пласта. Първият да обхваща горната част на главата, а другите два – лявата и дясната половина на долната част на косата. Едва когато обработите едната зона, преминавате на следващата, за да можете да стилизирате добре всички кичури. Ако обаче бързате, можете да се фокусирате основно върху предните зони, тъй като те се виждат отпред.

3. Забравяте корените

Ако искате да имате контрол върху обема на вашата коса, обръщайте повече внимание на корените й, когато я третирате с козметични продукти и я сушите със сешоар. За повече обем, издърпвайте косата нагоре и навън по време на сушене. За по-малко обем, издърпвайте косата право надолу, за да изгладите кичурите и изправите корените.

4. Пренагрявате косите си

Използвайте ниски или средни температури на нагряване на уредите за стилизиране на косата. Само много твърдата и къдравата коса могат да понесат високите температури. Използвайте други способи за защита на косата, като например дифузер, който да разпръсква въздушния поток, като по този начин не позволява на топлината да се концентрира върху една и съща зона за прекалено дълго време. Добре е да пръскате кичурите, които обработвате, с препарат за термозащита спрей.

5. Използване на четка с грешен размер

Много жени използват кръгла четка за стилизиране на косите с грешен размер. Четките с диаметър два-три сантиметра са за коса. която е дълга до брадичката. Средните и големите четки с диаметър 5 сантиметра и нагоре са за дълги коси. Чрез тях можете да придавате вълни на косата или да я изправяте.

6. Нанасяте продуктите за коса на сухи кичури

Вашата коса ще е по-отзивчива на третиране, след като е измита или изплакната. Така продуктите се разпространяват по-лесно и равномерно върху нея. Разбира се има продукти, които задължително трябва да се поставят върху суха коса, като лак за коса например.

7. Предозиране с гел и пяна

Съществува заблуда, че поставянето на повече гел и пяна ще стилизира прическата за повече време. Всъщност за коса, която е дълга до раменете е достатъчно да използвате гел с размер на стотинка. Ако поставите повече, кичурите могат да увиснат и да изглеждат мръсни, а освен това можете да затрудните дишането на кожата на скалпа.

8. Използвате грешни продукти

Уверете се, че продуктите, които използвате за грижа и стилизиране на косите, отговарят на вашия тип коса. Спрейовете за обем са за тънки и редки коси, а за по-гъстите гриви могат да се използват гелове и пени. Изглаждащите кремове са за къдрави и вълнисти кичури, а тези коси обикновено са по-сухи и имат нужда от овлажняване. Ако изберете правилните средства, косата ви ще изглежда чудесно.

9. Не изчаквате достатъчно време

Ако искате косата да стои във формата, която желаете, оставете я да изстине след обработката с горещ уред. Ще съсипете работата, ако минете с четка през още топлите къдрици, тъй като те ще изгубят формата си. Оставете ги да изстинат поне десетина минутки, за да изглеждат невероятно.

10. Най-често връзвате косата си на конска опашка

Връзването на косата на опашка отзад, особено твърде високи и твърде стегнато, е лош навик. Когато поставите мократа коса в това положение, косата е много опъната и това нарушава нейната форма и структурата й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *