10 храни, които понижават холестерола – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

6. Холестеролът и ядките – дървесните ядки, като орехи, шам фъстък и пеканите (вид орех) са показали, че влияят върху нивата на холестерола, като понижават лошия холестерол. Ядките са богати на полезните за здравето на сърцето мононенаситени мазнини, фибри и няколко витамини и минерали. Те съдържат и растителни стероли, които са природни съединения, блокиращи навлизането на лошия холестерол в кръвта. Все пак, ядките може да са полезни, но не забравяйте, че са висококалорични и не бива да се прекалява с тяхното количество. 30 грама бадеми съдържа цели 163 калории. Ядките са чудесно допълнение към вашата овесена каша, сутрешен тост или мюсли със сушени плодове.

7. Холестеролът и авокадото – Кой не обича авокадо? Този плод не само е с невероятен вкус, но и спомага за понижаване на холестерола. Авокадото е с високо съдържание на мононенаситени мазнини, което спомага за намаляване на лошия холестерол. Съдържа още фибри, антиоксиданти, фитостероли, като например бета-ситостерол, които също намаляват холестерола. Все пак не изяждайте наведнъж цяло авокадо. Една порция е само една четвърт от плода и съдържа 57 калории. Можете да наредите няколко резена авокадо върху сандвича си, вместо майонеза и ще бъдете сигурни, че сутрешната ви закуска ще донесе повече здравословни ползи за вашия организъм.

8. Холестеролът и черния шоколад – една хубава новина за феновете на шоколада. Може да сте чували, че шоколадът е полезен за вас и това е вярно. Черният шоколад и какаото на прах съдържат мощни антиоксидантни съединения, наречени флавоноиди, които помагат за намаляване на холестерола. Млечният шоколад е с по-ниско съдържание на какао и съответно по-ниски нива на флавоноиди, а белият шоколад е с най-ниски стойности. Консумирайте малки порции тъмен шоколад с възможно най-висок процент какаово съдържание, за да извлече максимум от здравословните му ползи.

9. Холестерол и Кимчи – Кимчи е пикантна корейска туршия, обикновено направена от зеле, ряпа или краставица и бързо набира популярност. Кимчи е с богато съдържание на фибри, а процесите на ферментация я правят добре заредена с полезни бактерии, които подпомагат поддържането на здрави черва. Кимчи съдържа биоактивни бактерии, които понижават холестерола чрез блокирането на достъпа му до кръвния поток. Добрите бактерии, произвеждани по време на ферментация също помагат за намаляване на холестерола.

10. Холестеролът и чесънът – чесънът е изключително здравословен продукт. Някои хора обичат вкусът, а други го използват като домашен лек за повишаване на имунитета и подобряване на здравето на сърцето в продължение на дълги години. Последните изследвания подкрепят известните ползи на чесъна за здравето, особени за сърцето. Чесънът и екстрактът от чесън понижават холестерола чрез предотвратяване на производството му в черния дроб. Освен това зеленчука подпомага намаляването на нивата на кръвно налягане. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *