10 храни с най-голямо съдържание на витамин К

Препоръчваме ви:

Витамин К е много важна съставка за организма, тъй като е необходим за модифицирането на протеините и за съсирването на кръвта. Според последни проучвания той може би играе важна роля в лечението на остеопорозата и болестта Алцхаймер, а повишената му консумация може да спомогне за предпазване от рак и сърдечни заболявания. Препоръчителна дневна доза е 80 микрограма. Ето няколко продукта, които съдържат високи стойности на витамин К.

1. Пресни и сушени билки
Всички билки, без изключение, са пълни с витамин К. Сушен босилек, градински чай и мащерка съдържат по повече от 1700 микрограма в 100-грамова порция, което е 2143% от дневната доза. Освен в тях, високи стойности на витамин К има също в кориандъра и в ригана. Затова добавяйте повече подправки в ястията вместо сол.

2. Пресен лук
В 100 грама пресен лук се откриват 207 микрограма витамин K, което представлява 259% от дневната доза.

3. Тъмнолистни зеленчуци

Листните зеленчуци са много богати на витамин К и като бонус имат високо съдържание на калций. Най-много от витамина се открива в кейла, вид зеле, в което има 882 микрограма в 100-грамова порция, което представлява 1103% от дневната доза. Други зеленчуци, които имат високо съдържание на витамин К са листа от глухарче, зеле, кресон, спанак, листа от ряпа, цикория и марули.

4. Брюкселско зеле
Една 100-грамова порция брюкселско зеле ви осигурява 194 микрограма от витамина, което представлява 242% от дневната доза. Най-добре е да похапвате зеленчука сготвен на пара с малко мазнина.

5. Броколи
Високото съдържание на витамин К в броколите е още една добра причина да ги консумирате редовно. В 100-грамова порция от тях се съдържат 220 микрограма от витамина, което е почти 280% от дневната доза.

6. Чили на прах, къри, червен пипер

Тези подправки, освен високо съдържание на витамин С и Е, съдържат високи дози на витамин К. В 1 супена лъжичка къри се съдържа 7% от дневната доза витамин К, в сладкия червен пипер се съдържат също 7%, а в лютия съдържанието е 5%.

7. Аспержи
Най-добрият вариант за приготвяне на аспержи е на пара. Една 100-грамова порция от тях ви осигурява 80 микрограма от витамина, което 100% от необходимата дневна доза.

8. Зеле
С консумацията на 100 грама сготвено или прясно зеле си осигурявате почти цялата необходима дневна доза от витамин К.

9. Кисели краставички
Ако харесвате киселите краставички, то сега ще научите, че има още една причина да ги консумирате редовно. В 100 грама от тях се съдържат 130 микрограма витамин К, което представлява 163% от необходимата дневна доза.

10. Сушени сини сливи
Сините сливи са плод, който е много здравословна храна, пресни или сушени. Те имат високо съдържание на фибри, цинк и желязо. С консумирането на 100 грама сини сливи ще си набавите повече от 70 процента от необходимата дневна доза витамин К.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *