10 лека за болното гърло – част първа

Препоръчваме ви:

Болките в гърлото могат да бъдат знак за започваща настинка, страничен ефект на напрегнати гласни струни и или нещо по-сериозно (като налични бактерии стептококи или стафилококи в гърлото).

Няма значение причината, а е важно да започнем да взимаме мерки навреме, за да облекчите болките и то бързо. Тези съвети може да използвате щом ви задращи гърлото или направо ви забоде от болка и едва преглъщате.

1. Противовъзпалителни

Едни от най-хубавите лекове за болното гърло, което може да намерите в аптеките. Тези лекарства са комбинация от болкоуспокоителни и протововъзпалителни съставки, така че не само ще се почувствате по-добре, но и ще намалите подуването на гърлото, ако имате и придружаваща температура, те ще ви помогнат също.

2. Гаргара със солена вода

Няколко проучвания откриха, че гаргарата няколко пъти на ден с топла солена вода, намалява подуването и освобождава слузта, която съдържа бактерии или микоорганизми. Докторите препоръчват половин лъжичка сол в чаша с вода. Ако ви е прекалено солено, може да добавите малко мед или захар, за да я подсладите.

3. Таблетки за смучене и спрейове за гърло

Макар смученето на таблетки да помагат за отделянето на повече слюнка, повечето от тях ни помагат колкото бонбоните. Ако наистина искате да облекчим състоянието, трябва да вземем хапче с евкалипт и ментол в него. Спрейовете няма да спрат и излекуват вашата настинка, но ще облекчат гърлото.

4. Сироп за кашлица

Дори все още да нямате кашлица, сиропът за кашлица ще помогне на болката в гърлото. Ако не можете да спите заради болките в гърлото изберете сироп с болкоуспокояващо действие и антихистамин в него.

5. Течности

Много е важно да останете хидратирани, особено когато имате инфекция в гърлото, трябва да пиете толкова течности, че урината ви да клони към безцветна. Така ще помогнете на тялото да се пребори с бактериите и също така да се бори по-успешно със симптомите на настинката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *