10 мита за грипа

Хората не винаги правят разлика между обикновената настинка и грипа, затова рядко провеждат правилното лечение, особено ако се самолекуват вкъщи. Всъщност се оказва, че има няколко масово разпространени мита за грипа, които пречат на лечението и на профилактиката, която е от особена важност в сезона на гриповете. Вижте някои от тях.

Мит 1: Сезонният грип е неприятен, но безопасен

Покрай паниката около свинския и птичия грип, сезонните грипове сякаш останаха на заден план и бяха възприети като досадно, но безопасно заболяване. Истината е обаче, че вирусното състояние може да причини сериозни усложнения, например пневмония и бронхит. Мускулните болки и треската са сигурни симптоми на грипа и за заболяването трябва да се вземат мерки. Повечето хора карат болестта сравнително леко и се възстановяват бързо, но определени усложнения трябва веднага да ви накарат да се обърнете към лекар.

Мит 2: За грипа няма лечение

Наистина, създадените антивирусни медикаменти не лекуват грипа, но редуцират значително времето за боледуване и рисковете от усложнения, и шансовете да заразите други хора около себе си. Тези медикаменти обаче трябва да се вземат до 48 часа от появата на симптомите, за да разгърнат изцяло положителните си свойства, и трябва да се приемат само по препоръка на лекар.

Мит 3: Възрастните хора разпространяват най-много заразата

Всъщност децата са истинска фабрика за бактерии и затова е по-вероятно те да са разпространители на заразата. Те обичат да пипат всичко и да пъхат мръсните си ръце в устата, да пипат очите и носа си, с което помагат на микробите да намерят чудесен дом за развитие. За да намалите рисковете от заболяване, мийте редовно ръцете и лицето на малчуганите.

Мит 4: Антибиотиците лекуват грипа

Много хора искат от лекуващите ги специалисти да им предпишат антибиотици за лечение на грипа. Те обаче не действат срещу вируси, а срещу бактерии. Има специални антивирусни препарати, създадени за лечение на грип, но антибиотиците могат да се преборят само с инфекциите и усложненията от грипа, ако те са на бактериална основа. Още повече, че те убиват и добрите бактерии, което намалява имунитета.

Мит 5: Можете да се върнете на работа веднага, след като симптомите преминат

Можете да разпространявате вирусите до четири дена след отшумяване на грипните симптоми, затова е препоръчително да си стоите вкъщи. Можете да заразите колегите си и странични хора, особено ако работите в затворен офис без проветрение или се возите в обществен транспорт.

 

Мит 6: Грипът е опасен само за възрастните хора над 65 години

Вярно е, че организмът на хората над тази възраст по-трудно се бори с инфекциите, но те могат да са опасни за всички, дори за напълно здрави възрастни хора. За децата се отнасят рисковете заради тяхната все още недобре развита имунна система. Най-застрашени от усложнения, изискващи болнична помощ, са децата до 2 години, а тези по-малки от 6 месеца са под риск заради факта, че са твърде малки, за да им се постави ваксина.

Мит 7: Ако си бил болен от грип, не можеш да се заразиш пак с него

Тъй като съществуват много щамове на грипа, можете да хванете някой от другите разновидности, дори да сте боледували наскоро. Обикновено има по два типа едновременно, което означава, че можете да хванете първо единия, а след това другия. Този риск се повишава и заради отслабената имунна система.

Мит 8: MythОпасността отминава в края на грипния сезон

Това важи за обикновения грип, но не и за специфичните грипове, например птичия. Пазете се от разболяване и спазвайте засилена хигиена, докато не сте сигурни, че опасността е отминала.

Мит 9: Студеното време е отговорно за разболяването

Настинката може да се причини от студеното време, но грипът се причинява от вируси. Макар да се асоциира със студ и сняг, заболяването може да се разпространи по всяко време на годината и зависи от естествените цикли на вирусите, не от времето. Единствените фактори, които имат някакво влияние, са многото хора, затворени в сухите помещения и по-слабата имунна система.

Мит 10: По време на грип не трябва да се яде

Ако имате апетит, хапнете нещо. Даже да нямате апетит обаче, пийте много течности, за да не се обезводните. Осигурете си достатъчно сън и спокойствие

Препоръчваме Ви да опитате:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *