10 причини да не спите добре – част втора

Препоръчваме ви:

Недоспиването може много да ни навреди, макар често да чуваме как „от сън спомен няма” и как винаги има по-важно от него, то не бива да забравяме, че е майката природа е на друго мнение, но ако сами саботирате съня си с някои навик, трябва много да внимавате.

5. Вечерята ви е била късна и тежка

Тежката храна с много подправки в големи порции в никакъв случай не е препоръчителна за вечеря, не само заради килограмите, а заради спокойния сън. Ако много огладнеете преди да си легнете може да хапнете лека закуска комбинация от протеини и въглехидрати като крекери със сирене или банан с фъстъчено масло.

5. Завили сте се с включен телевизор или с таблет в ръцете

Гледането на новини или на сериал стимулира психиката ви, а синята светлина от екрана кара мозъка да си мисли, че е на дневна светлина. По този начин мелатонинът, хормонът в мозъка, който разбира, че е тъмно и ни приспива, не действа и ние не можем да заспим. Изключете всички екрани поне час преди да си легнете, угасете лампата и на нощна лапа почетете книга или се отдайте на друго ваше успокояващо хоби.

7. Пили сте следобедно кафе

За да напусне тялото ви на кофеинът му трябват 12 часа, а той не се намира само в  горещата тъмна течност, има го в някои газирани напитки, чайове, в шоколада, освен това някои болкоуспокояващи имат съдържание на кофеин, така че ако приемате нещо с кофеин, без да сте се замислил следобеда, то не правете тази грешка пак.

9. Превъзбудени сте

Стресът е един от враговете на съня, ако легнете и се замислите за проблемите от деня, то тревожността няма да ви остави на съня. Ако ви се случи, то станете, разходете се до другата стая, сменете дейността с друга дейност, която ви успокоява. Изгонете грижите си от ума и отново прилегнете.

10. Обтегнати сте

Опитайте няколко успокояващи упражнения час преди сън, техники за успокоение с дишане, за да разтоварите съзнанието и да повикате съня по-бързо. Легнете и дишайте дълбоко, представяйте си как отпускате всяка част на тялото от пръстите на краката до главата. 

Част първа

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *