10 съвета за поддържане на добро здраве на храносмилателната ви система

Храносмилателната система е пряко свързана с храната, която консумирате и начинът на живот, който водите. С предприемането на стъпки за подобряване на качеството на живот и хранителния режим, ще помогнете на стомаха си да функционира по-ефективно и да подобрите цялостното си здравословно състояние.

1. Яжте храна, богата на фибри – фибрите помагат храната да се придвижва през храносмилателният тракт и предпазва от запичане, както и предотвратява дивертикулоза, хемороиди, синдром на раздразнените черва и поддържа здравословното тегло.

2. Приемайте разтворими и неразтворими фибри – всеки вид помага по различен начин на храносмилателната ви система.

3. Ограничете храните, богати на мазнини – мазните храни намаляват скоростта на храносмилателните процеси.

4. Избирайте постни меса – протеините са важна част от менюто ви, но мазните парчета месо могат да доведат до проблеми с храносмилането.

5. Включете пробиотици в храненето си – подпомагат усвояването на хранителните вещества, укрепват имунната система и помагат за лечение на синдром на раздразнените черва.

6. Яжте по график – създайте си график на храненията, за да поддържате храносмилателната си система в добра форма.

7. Бъдете хидратирани – приемането на много вода е добре за здравето на храносмилателната ви система. Водата помага за разтварянето на мазнините и разтворимите фибри, което позволява по-лесното им преминаване.

8. Премахнете вредните навици – алкохолът, кофеинът и цигарите влошават вашето здраве, водейки до образуване на язви и киселини в стомаха.

9. Правете упражнения – редовните упражнения помагат на храната да се придвижва през храносмилателната ви система. Освен това, можете и да премахнете излишните килограми. Изградете си график за упражнения.

10. Управлявайте стреса – прекаленият стрес и раздразнителност причиняват смущения и в храносмилателната ви система. Правете релаксиращи упражнения и си почивайте повече. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *