10 супер храни за по-здрава коса

Препоръчваме ви:

Имате проблем с косата си – накъсва си, пада, цъфти, изтощена е от употребата на маши и преси? Знаете ли, че не само различните препарати и шампоани, могат да върнат здравината и жизнеността на вашата коса? Някои храни съдържат полезни за вас вещества, които могат да направят косата ви да изглежда в отлично състояние.

1. Риба – рибите, като сьомга, сардина, скумрия съдържат в себе си здравословните омега-3 мастни киселини. Тялото ви не може да произведе само тези мазнини, затова е добре да си ги набавяте от храната или под формата на хранителни добавки. Омега-3 мастните киселини подпомагат растежа на косата ви, правят я блестяща и здрава.

2. Кисело мляко – продукт, пълен с протеини. Българското кисело мляко съдържа съставка, която симулира притока на кръв към скалпа, както и подпомага растежа на косата. Тази съставка е известна като Витамин В5 (или още пантотенова киселина) и може да подпомогне срещу изтъняване на косъма и косопад. Този витамин може да бъде срещнат в състава на някои продукти, използвани за коса.

3. Спанак – подобно на много тъмнозелени листни зеленчуци, спанакът е пълен с голямо количество хранителни вещества. Съдържа много витамин А, желязо, бета каротин, фолиева киселина и витамин Ц. Те работят в комбинация за здрав скалп и коса, поддържайки я хидратирана.

4. Гуава – този тропически плод е изключително богат на витамин Ц. Той предпазва косата от накъсване. Една чаша сок от гуава съдържа 377 милиграма витамин Ц, което е 4 пъти повече от минималната дневна препоръчителна доза.

5. Желязо – приемът на твърде малко количество желязо може да доведе до загуба на коса. Най-голяма концентрация на микроелемента има в зърнените култури и храни, макароните, соята, лещата, говеждото и по-специално черния дроб, както и в тъмнозелените листни зеленчуци.

6. Протеини – когато не приемате достатъчно протеини, косата забавя своя растеж. Тъй като не изникват нови косми, а старите започват да се изтощават, то вие сте предразположени към загуба на косата си. За да си набавите протеини, наблегнете на консумацията на меса, като за предпочитане са постните меса от пиле или пуйка, тъй като в говеждото и свинското се съдържат повече мазнини.

7. Бета каротин – Косата ви е суха и е загубила блясъка си? Сладките картофи са пълни със здравословния антиоксидант – бета каротин. Вашето тяло превръща бета каротина във витамин А, който помага косата ви да не бъде суха, както и подпомага производството на себум против изсушаване на скалпа. Бета каротинът се среща в оранжевите плодове и зеленчуци, като моркови, тиква, пъпеши и манго.

8. Канела – поръсете с подправката овесените си ядки, препечена филийка или сложете в кафето си. Канелата подпомага циркулацията на кръвта, което води до пренос на кислород и хранителни вещества до космените фоликули. Така косата се подхранва.

9. Яйца – яйцата съдържат протеини и желязо, богати са на витамин от групата В, наречен биотин, подпомагащ растежа на косата. Ако количеството на витамина в организма ви не е достатъчно, това води до загуба на коса. Биотинът подпомага и укрепването на чупливите нокти.

10. Цинк – когато не приемате достатъчно количество цинк с храната си, косата ви може да започне да пада. Същото се отнася и за миглите ви. Клетките, които изграждат косата ви, разчитат на цинка, за да стимулира работата им. Може да срещнете минерала в говеждото месо, раци, омари и в зърнените култури. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *