10 вещества, от които се нуждае вашето дете – част 1

Препоръчваме ви:

1. Калций

Изгражда здрави кости и зъби, подпомага здравето на нервната система на вашето дете, стимулира мускулната функция, подпомага потока на кръвта, както и усвояването на храната и превръщането й в енергия.

Препоръчителните дози за деца между 1 и 3 години са 700 милиграма на ден, а за деца между 4 и 8 години – 1000 милиграма на ден. Калцият може най-бързо и лесно да се набави от млечни продукти, портокалов сок, пълнозърнест хляб, спанак, някои зърнени закуски и различни плодове и зеленчуци.

 

2. Основни мастни киселини

Изграждат клетките, подпомагат нервната и сърдечно-съдовата системи, подсилват имунната система, подобряват мозъчната дейност, както и ускоряват разграждането на останалите вещества.

Мастните киселини включват Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, които са жизненоважни за разграждането на холестерола, намаляват възпаленията и поддържат сърцето здраво.

Препоръчителни дневни дози за деца от 1-3 години: Омега 6 киселини – до 7000 мг., Омега 3 – 700мг.; за деца 4-8 години: Омега 6 – 10000 мг., Омега 3 – 900 мг. Необходимото количество от веществото може да се добави от консумацията на ленено семе, орехи, фъстъци, фъстъчено масло, риба, рапично масло, яйца.

3. Желязо

Желязото е важно за производството на хемоглобин и миоглобин в кръвта. Желязото има спомагателна роля за правилното функциониране на мозъка. Липсата на веществото води до анемия.

Необходимата доза за деца от 1-3 години е 7 милиграма на ден, а за деца 4-8 – 10 милиграма на ден. Желязо се съдържа в соя, леща, боб, овесена каша, зърнени закуски, спанак и други.

4. Магнезий

Магнезият е от особена важност за растежа  развитието на вашето дете. Тялото използва магнезия, за да поддържа здрави костите си и да държи стабилен сърдечния пулс. Също така веществото е важно за поддържане на имунната система, състоянието на мускулите и нервната система.

Препоръчителните дневни дози за деца 1-3 години е 80 милиграма, а за деца 4-8 години – 130 милиграма. Бобовите растения, ядките и зеленчуците със зелени листа са основен източник на магнезий. Хлябът от пълнозърнесто брашно също е добър източник на магнезий.

5. Калий

Калият, заедно с натрият, отговарят за водният баланс в тялото, което е от особена важност за поддържане на нивата на кръвното налягане. Калият също подпомага мускулната функция и сърдечния ритъм. В последните години се смята, че калият помага за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците и при остеопороза.

Дневната доза за деца 1-3 години е до 3000 милиграма, а за деца 4-8 години – до 3800 милиграма. Калий се съдържа в пресните плодове и зеленчуци, месото и млечните продукти, зърнени закуски. Особено голямо съдържание има в картофите, сините сливи, спанак, банани, слънчогледови семки и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *