10 здравословни ползи, които ви носят синьо-зелените водорасли – част 1

Добавянето на синьо-зелени водорасли към вашето хранене, може да има някои невероятни ползи за здравето, като например да намали риска от диабет, да повиши енергийните нива и още много. Има различни видове синьо-зелени водорасли, като най-популярните са спирулина и хлорела. Понякога ги причисляват към цианобактериите.

Много хора не осъзнават, че всъщност водораслите са храна, която може да се консумира и са чудесно допълнение към здравословния начин на живот. И ето ви няколко основни момента, които отразяват в какъв аспект синьо-зелените водорасли могат да подобрят качеството на здравето ви:

1. Съдържат важни хранителни вещества – Консумацията на синьо-зелени водорасли може да ви помогне да добавите важни хранителни вещества към вашето хранене. Например, спирулината съдържа много витамини и минерали. Само две супени лъжици съдържат в себе си над 40% от препоръчителната дневна доза мед, повече от 20% желязо, същото количество ви носи и 30% от витамин В2, 22% от витамин В1 и почти 10% от витамин В3. Също така синьо-зелените водорасли са добър източник на протеин, калий, магнезий, което автоматично ги нарежда сред суперхраните.

2. Увеличава издръжливостта – Упражненията са прекрасен начин да поддържате добро физическо здраве. За много хора липсата на издръжливост ограничава възможността за повече упражнения. За щастие консумацията на синьо-зелени водорасли може да помогне за подобряване на тези нива. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи точния механизъм на действие, проучвания върху спирулината показват, че спортистите, които са я консумирали преди тренировки, са по-активни и по-късно усещат умората. Други изследвания сочат, че спирулината може да увеличи мускулната сила, позволявайки на спортистите да се възстановят по-бързо след тренировките.

3. Намаляване на раните в устната кухина – Синьо-зелените водорасли могат да попречат на растежа на предракови рани в устата, поради което се превръщат в предпочитано средство за лечение при хората, които са изложени на риск от рак в устната кухина. Изследвания показват, че пациентите, които консумират синьо-зелени водорасли, често виждат намаляване на размерите на лезиите си и в много случаи се забелязва напълното им изчезване. Лезиите често се образуват отново, след като пациентите преустановят употребата на водораслите, което показва пряка връзка между двете.

4. Притежават противовъзпалителни свойства – Синьо-зелените водорасли притежават много противовъзпалителни свойства, като част от тях се приписват на фикоцианина. Това вещество е едно от основните компоненти на спирулината. То помага за намаляването на  възпалението в цялото тяло, като се грижи за блокирането на производството на клетки, които причиняват възпалителните процеси. Тъй като хроничното възпаление е свързано със сериозни здравословни проблеми, намаляването на възпалението в тялото ви, намалява шансовете от настъпване на някое от тези състояния. Това предимство е полезно и при заболявания като ревматоиден артрит и лупус.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *