10 здравословни ползи от консумацията на манго

Когато се наслаждавате на вкусните и сочни мангота всеки сезон, вероятно не мислите за огромните ползи за здравето, идващи с всяка хапка. Един общ псевдоним за манго е всъщност “царят на плодовете”. Отвъд сладкия вкус на мангото, плодовете съдържат и изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които осигуряват оптималното ви здраве.

1. Превенция на рака

Проучванията показват, че антиоксидантните съединения в плодовете от манго са доказали, че предпазват от рак на дебелото черво, гърдата, левкемията и рак на простатата.

2. Намалява холестерола

Високите нива на фибри, пектин и витамин С спомагат за понижаването на серумните нива на холестерола, по-специално липопротеините с ниска плътност (лошият холестерол).

3. Изчиства кожата

Може да се използва както вътрешно, така и външно за кожата. Мангото помага за изчистването на запушени пори и елиминирането на пъпки.

4. Подобрява здравето на очите

Една чаша нарязани манго ви осигурява 25% от необходимата дневна стойност на витамин А, която насърчава доброто зрение и предотвратява нощната слепота и сухота в очите.

5. Алкализира цялото тяло

Винената киселина, ябълчната киселина и следите от лимонена киселина, намерени в плодовете, спомагат за поддържането на алкалния резерв на тялото.

6. Помощ за диабета

Листата на мангото помагат да се нормализират нивата на инсулина в кръвта. Традиционното домашно лекарство се прави от листа на манго, които се заваряват във вода, оставят се да киснат цяла нощ и на сутринта отварата се изпива.  Плодовете от манго също имат относително нисък гликемичен индекс, така че умерените количества няма да увеличат нивата на захарта.

7. Помага за повишаване на либидото

Мангото е чудесен източник на витамин Е. Въпреки че популярната връзка между сексуалното желание и витамин Е първоначално е създадена от погрешно обобщение на проучванията при плъхове, по-нататъшно изследване показва, че балансираните количества помагат за увеличаване на сексуалната активност.

8. Усъвършенства храносмилането

Папаята не е единственият плод, който съдържа ензими за разграждане на протеина. Има няколко плода, включително манго, които имат това здравословно качество. Фибрите в мангото също помагат за храносмилането и елиминирането.

9. Помощ за топлинен удар

Изстисканият сок от зелените плодове на мангото и смесването му с вода и подсладител помага да се охлади тялото и да се предотврати прегряване. От гледна точка на аюрведа, причината, поради която хората често получават дехидратация и изтощение, когато посещават екваториалния климат, е, че силната “слънчева енергия” изгаря вашето тяло, особено мускулите. След това бъбреците се претоварват с токсините от този процес.

10. Подпомага имунната система

Щедрите количества витамин С и витамин А в мангото, плюс 25 различни вида каротеноиди, поддържат вашата имунна система здрава и силна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *