10 здравословни ползи от консумацията на манго

Когато се наслаждавате на вкусните и сочни мангота всеки сезон, вероятно не мислите за огромните ползи за здравето, идващи с всяка хапка. Един общ псевдоним за манго е всъщност „царят на плодовете“. Отвъд сладкия вкус на мангото, плодовете съдържат и изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които осигуряват оптималното ви здраве.

1. Превенция на рака

Проучванията показват, че антиоксидантните съединения в плодовете от манго са доказали, че предпазват от рак на дебелото черво, гърдата, левкемията и рак на простатата.

2. Намалява холестерола

Високите нива на фибри, пектин и витамин С спомагат за понижаването на серумните нива на холестерола, по-специално липопротеините с ниска плътност (лошият холестерол).

3. Изчиства кожата

Може да се използва както вътрешно, така и външно за кожата. Мангото помага за изчистването на запушени пори и елиминирането на пъпки.

4. Подобрява здравето на очите

Една чаша нарязани манго ви осигурява 25% от необходимата дневна стойност на витамин А, която насърчава доброто зрение и предотвратява нощната слепота и сухота в очите.

5. Алкализира цялото тяло

Винената киселина, ябълчната киселина и следите от лимонена киселина, намерени в плодовете, спомагат за поддържането на алкалния резерв на тялото.

6. Помощ за диабета

Листата на мангото помагат да се нормализират нивата на инсулина в кръвта. Традиционното домашно лекарство се прави от листа на манго, които се заваряват във вода, оставят се да киснат цяла нощ и на сутринта отварата се изпива.  Плодовете от манго също имат относително нисък гликемичен индекс, така че умерените количества няма да увеличат нивата на захарта.

7. Помага за повишаване на либидото

Мангото е чудесен източник на витамин Е. Въпреки че популярната връзка между сексуалното желание и витамин Е първоначално е създадена от погрешно обобщение на проучванията при плъхове, по-нататъшно изследване показва, че балансираните количества помагат за увеличаване на сексуалната активност.

8. Усъвършенства храносмилането

Папаята не е единственият плод, който съдържа ензими за разграждане на протеина. Има няколко плода, включително манго, които имат това здравословно качество. Фибрите в мангото също помагат за храносмилането и елиминирането.

9. Помощ за топлинен удар

Изстисканият сок от зелените плодове на мангото и смесването му с вода и подсладител помага да се охлади тялото и да се предотврати прегряване. От гледна точка на аюрведа, причината, поради която хората често получават дехидратация и изтощение, когато посещават екваториалния климат, е, че силната „слънчева енергия“ изгаря вашето тяло, особено мускулите. След това бъбреците се претоварват с токсините от този процес.

10. Подпомага имунната система

Щедрите количества витамин С и витамин А в мангото, плюс 25 различни вида каротеноиди, поддържат вашата имунна система здрава и силна.

One thought on “10 здравословни ползи от консумацията на манго

  1. Благодаря.С едно манго на ден свалих високото кръвно налягане на 126,71,71.
    Беше неочаквано за мен.Не ми трябват хапчета.
    Да си кажа истината,два дни ядох по едно манго.Незнаех за ползите.Очудих се,как и от какво свалих кръвното.
    И…стигнах до манготПрочетох статията и разбрах .
    Горещото го препоръчвамСтига с тези Хапчета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *