11 изключителни ползи за здравето от какаовото масло – част 1

Ползите за здравето от какаовото масло включват осигуряване на храна за тялото, предотвратяване на стареенето, лечение на стрии, поддържане на  теглото и добър източник на витамини и минерали. Други предимства са балансиране на промени в настроението, добър източник на енергия, поддържане на здрава коса и нокти, лечение на слънчево изгаряне, поддържане на здравето на зъбите и лечение на белези и кожни проблеми.

Какво представлява какаовото масло?

Какаовите зърна, които са най-вкусната храна на земята – се ползват за производство на шоколад, както и на какаово масло. В Древна Гърция какаото масло е наречено храна на богове и с право. Някои записи отчитат употребата на какао от маите в техните празнични напитки – те били олицетворявани, като пиянството, с което се отпразнувала любовта. Това е мястото, където романтизирането на шоколада започва.

Испанците дори стигат толкова далече, че запазват своята шоколадова напитка в  тайна, докато други не я откриват сами години по-късно. Шекспир дори пише за какаото от Испания, Перу и Лима в пиесите си. Испания притежава монопол в търговията с какао и какаови продукти в продължение на около столетие, а по-късно французите започват да го смятат за вкусна и здравословна храна, което води до широкото използване на какаото във Франция.

Първият магазин за горещ шоколад, бил открит през 17 век в Англия под името „шоколадови къщи“. Това било въвеждането на шоколада в света на производството и сладкарството. Революционната технология на парните двигатели спомогнала за ускоряване на производството на какао чрез смилане на зърната и производството на продукти. Суровият органичен шоколад се счита за суперхрана,  като по-късно се появяват съчетания с боровинки, зелен чай и други.

Шоколадът придобива нарицателното „проклятие на десертната индустрия”, десерт без шоколад? Какъв е смисълът?

Много продукти използват какаото като основна съставка, а какаовото масло е едно от тях. То може да се консумира и също е една от най-подхранващите съставки за кожата и косата. Това е бледо жълт маслен екстракт от какаовата зърна. Той има много различен и приятен аромат и вкус.

Ето няколко здравословни ползи от употребата на какаовото масло:

1. Като добавка към вашето хранене

Какаовото масло е вторичен продукт на какаовите зърна, които се считат за суперхрани в тяхната сурова и непреработена форма. Какаото съдържа витамини и наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини. То може да изпълни до 43% от дневните ви нужди от мазнини.

2. Предотвратява стаареенето

Какаовото масло е електроцентрала от антиоксиданти, като палмитинова киселина, олеинова киселина и стеаринова киселина. Това са основни мастни киселини, но също така имат антиоксидантни свойства. И консумацията под формата на хранителна добавки, и прилагането на какаово масло външно, е от полза за предотвратяване на ефектите от стареенето. Помага при слънчеви петна и бръчки.

3. Стрии

Стриите се появяват често при загуба на мазнини, бременност или поради други причини. Какаовото масло в комбицинация с кокосово масло е чудесен начин да се сведе до минимум появата на стрии. Дори по време на бременност, това е безопасен и естествен начин за предотвратяване на появата им. Конвенционалните продукти съдържат вредни химикали и добавки, които не са добър вариант по време на бременност или като храна.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *