11 неща, които може би не знаете за наднорменото тегло

Препоръчваме ви:


Съвременният човек яде много и се движи малко, затова често страда от заболявания, причинени от наднормено тегло и затлъстяване. Ето някои факти за затлъстяването, които може би не знаете.

1. Затлъстяването е генетично
След направени изследвания се оказва, че хората, които имат две копия на гена FTO, са с 60 % по-предразположени към затлъстяване от другите хора. Затова когато е открит този ген, той е наречен ‘ген на дебелаците’. Учените подозират, че съществуват и други гени, които са отговорни за затлъстяването.

2. Броят на мастните клетки е предопределен

Някои хора имат два пъти повече мастни клетки от другите. Увеличаването или загубата на тегло не променя техния брой. Според специалисти по-добре е да имате повече мастни клетки от стандартното, отколкото по-малко, тъй като те могат да се натрупат на определени зони и да се уголемят.

3. Можете да промените скоростта на метаболизма си
Според специалисти по хранене повишаването на теглото само с пет килограма забавя скоростта на метаболизма значително, като по този начин прави по-трудно отслабването. Чрез редовно трениране и упражнения можете да ускорите скоростта на метаболизма си и да подобрите общото си здравословно състояние.

4. Високите нива на стрес ни карат да пълнеем

По време на стресова ситуация хормоните на стреса сигнализират на тялото да складира мазнини. Увеличава се апетитът към въглехидратни храни, които успокояват хормоните на стреса. Затова намерете начини да се освобождавате от ежедневния стрес, за да запазите теглото си в норми.

5. Бременността на майка ви има значение

Ако по време на бременността майката се храни със сладки и мазни храни е напълно възможно да предаде на детето предразположеност да затлъстява. Ако искате да дадете по-добър здравен старт на детето си, можете да го направите още докато сте бременна.

6. Повече сън, повече изгорени мазнини
Лишаването от сън води до намаляване на хормона лептин, който отговаря за регулирането на приема и разхода на енергия в организма, което от своя страна води до увеличаване на хормона на глада грелин. Като резултат се получава така, че организмът мисли, че е гладен, а всъщност не е. Редовният сън може да бъде най-евтиният и лесен начин за отслабване.

7. Теглото на вашия партньор има значение

Предполага се, че ако единият съпруг е с наднормено тегло, за другия има 37% по-голяма вероятност от затлъстяване. Затлъстяването изглежда, че може да се разпространява и чрез социалните мрежи.

8. Съществуват вируси, които са отговорни за затлъстяването

Аденовирусите са отговорни за много от болестите на горния дихателен тракт и за стомашно-чревните проблеми. Чрез изследвания е установена връзка между някои щамове на вирусите и затлъстяването.

9. Уши и вкусови рецептори
Според специалисти ушните инфекции могат да повредят вкусовия нерв, който преминава през средното ухо. По този начин може да се намали способността за усещане на сладки и мазни храни, като резултатът е консумация на повече храна.

10. Антиоксидантите помагат за отслабването

Свободните радикали са виновни не само за това тялото да изглежда състарено, а и отслабва сигнала, чрез който човек разбира, че се е нахранил. Най-добрият начин, по който можете да отвърнете на удара е като спрете да ядете нездравословни храни и полуфабрикати, а наблегнете на плодовете и зеленчуците, които са богати на антиоксиданти.

11. Пълен не значи болен
Все повече резултати от изследвания показват, че това, че половината от хората с наднормено тегло са с нормален холестерол и нормални нива на други здравни показатели. Всъщност се оказва, че те са по-малко уязвими на сърдечносъдови заболявания, отколко една четвърт от хората с нормално тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *