11 стъпки за по-добра кожа

Препоръчваме ви:

1. Водата – помислете за състоянието на водата, с която се миете и приспособете продуктите за грижа за кожата съобразно нея. Ако водата ви е мека, използвайте по-пестеливо продуктите за почистване на лицето. Твърдата вода пречи на отстраняването на пяната от лицето и ви кара да използвате и препарат за почистване, като по този начин предизвиква сухота на кожата.

2. Пийте зелен чай – ако кожата ви е червена или на петна, противовъзпалителните свойства на този чай може да я успокоят. Веществата в зеления чай предотвратяват унищожаването на колагена и предпазват образуването на бръчки, както и от вредното слънчево лъчение, което уврежда ДНК на кожата.

3. Намалете нивата на стреса – стресът се отразява на почти всяка част от тялото, включително и на кожата. Стресът увеличава производството на хормони, като кортизол, които омазняват кожата и стимулират образуването на акне. Тренирайте техники за овладяване на стреса, като йога, дълбоко дишане и медитация.

4. Подобрете качеството на въздуха – избягването на задимена среда е добро решение, тъй като димът освобождава свободните радикали, които увреждат кожата и водят до стареене. Сухият въздух в затворените помещения дехидратира вашата кожа и прави фините линии по-забележителни.

5. Използвайте стандартни пасти за зъби – пастите с добавени аромати, например канела, допринасят за появата на едно общо състояние на кожата, наречено периорален дерматит. Кожата изглежда като покрита с пъпки, зачервена и излющена около устата.

6. Лъчите, които влизат през прозореца – ултравиолетовите лъчи могат да проникнат през прозорците у дома или офиса и да предизвикат бръчки или кафяви петна по лицето ви. Същото се отнася и за стъклата на колите. Учените са установили, че ракът на кожата в повечето случай започва от лявата страна на лицето и горната част на тялото.

7. Следете приема си на мляко (особено, ако страдате от акне) – тийнейджърите, които консумират мляко са с до 30% по-голям риск от проблеми с акне. Проблемът се задълбочава още, ако пиете обезмаслено мляко. Внимавайте и с другите млечни продукти, като извара, инстантните напитки и др.

8. Обърнете внимание на почистващите продукти – може да звучи нелогично, но ако имате суха кожа, изборът на почистващ продукт за вашата кожа трябва да бъде по-важен от избора на овлажняващ препарат. Най-добри са продуктите, които не съдържат сапун, за да задържат влагата на кожата, да избегнете изсушаване, екземи и дори псориазис.

9. Избирайте продукти за коса на водна основа – някои балсами, стилизиращи кремове, помади, продукти за обем, съдържащи масла или вакса, могат да запушат порите и да предизвикат появата на акне, особено в областта на челото, гърба, линията на косата. Потърсете формули на водна основа, за да избегнете проблема.

10.  Прегледайте домашната си аптечка – някои орални контрацептиви, антибиотици, лекарства за плодовитост и други, може да доведат до проблеми с кожата, като белези, сухота, податливост на слънчево изгаряне и други. Ако забележите подобни показания, обърнете се към вашия лекар за консултация и промяна на начина на лечение.

11.  Наспивайте се – докато си почивате, механизмите за освежаване на кожата действат. Когато не се наспите, тялото трябва да освобождава повече адреналин и кортизол, а това предизвиква пъпки и кожни проблеми. Недоспиването е сериозен фактор за появата на акне. Необходими са ви поне 7-8 часа сън на ден, за да помогнете на кожата си. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *