12 симптома при децата, които не бива да подценяваме – част първа

Препоръчваме ви:

Станете ли родител вече имате медицинска значка. Независимо дали духате носа на детето в кърпичка или вадите с конец зъбче, трябва да се научите на кои симптоми наистина трябва да обърнете внимание и при кои детето просто търси внимание или го е страх от предстояща ситуация.

1. Висока температура

Педиатрите казват, че когато температурата се появи, това, което показва термометърът не е толкова важно, колкото неразположението на детето ви. Изключение прави при децата под тримесечна възраст, защото ако бактерия е причина за температурата дори да не е прекалено висока, инфекцията бързо покосява и другите органи.

2. Продължителна температура

Ако детето има продължителна температура и никое противотемпературно лекарство не я сваля, тогава задължително се обадете на педиатъра. Това е знак, че определена инфекция е прекалено силна за тялото на детето ви. Температура, причинена от грип и настинки преминава до 5 дена.

3. Главоболие с температура

Ако температурата е свързана с болки в главата и врата и се е появил обрив като малки червени точки или такива, които приличат на синина, задължително се обадете на педиатъра, това може да е менингит.

4. Кръгообразен обрив

Ако по тялото има кръгообразен обрив или бяло петно това може да е симптом на Лаймска болест веднага вижте дали има подкожни подутини някъде по тялото, синини или подкожни кръвоизливи, може да има заболяване на кръвта. Ако има подут обрив или трудно си поема въздух, това може да е алергична реакция и детето трябва да бъде прегледано веднага от доктор.

5. Необикновена брадавица

Следете ако детето ви има брадавици или бенки от раждането, ако има някаква промяна в тях, винаги сигнализирайте на доктора.

6. Внезапна коремна болка

Децата често използват коремната болка за различни извинения, но ако е внезапна болка долу в дясната половина на корема, то има за какво да се притесните. Защото може да е симптом на възпален апандисит. При обикновения стомашен вирус има температура, после повръщане и последвала диария, докато при апандисита понякога има диария, след това болка в корема, след това има повръщане и болка, а накрая температура. Ако детето е под 4 годишно и болката го кара да се превива може да е знак на заболяване в червата, ако болката се появи на 20 или 60 минути с повръщане, кръв в изпражненията, веднага трябва да позвъните на лекуващия педиатър.

Ако материала беше полезен за вас, споделете с приятели. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *