13 метода за отслабване, които не бива да предприемате – част 2

Препоръчваме ви:

7. Ще се качвам на кантара всяка сутрин

Дори и да го правите всяка сутрин, това не е точно мерило за напредък в отслабването. Понякога задържането на вода в организма, може да даде отклон 1-2 кг, без да означава че сте наддали. Освен това, ако Вашия план за вталяване включва фитнес тренировки (както и трябва), може да качите някой друго килце, поради увеличаването на мускулна маса.

Вместо това, измервайте обиколката в сантиметри, не в килограми.

8. „Отказвам се от вредната храна”

Отказването от вредната храна може драстично да помогне да редуцирате теглото си временно, но след време ще започнете да се тъпчете, поради недостига й.

Придържайте се към плана 80/20, тоест следете 80% от приетите калории да са здравословни, а другите 20% – вредни. Така ще имате баланс, без да прекалявате и да се наказвате.

9. „Ще спестя от калории, като спра да заксувам”

Изследванията показват, че пропускането на закуската ще доведе до качване, а не смъкване на килограми. Това е така, защото тези, които пропускат закуската се отдават по-късно на по-обилен, калоричен и пищен обяд.

Вместо това, хапнете нещо малко и протеиново. Например постен омлет, плодов йогурт и супена лъжичка ядки.

10. „Няма да се храня след 9 вечерта”

Няма такова правило, кога трябва да спрете да се храните. Тялото складира така или иначе всички неизгорени за енергия калории, независимо кога са приети.

Опитвайте да спите минимум 7 часа и не се лишавайте от сън. Доказано е, че хората, които не спят достатъчно приемат повече калории на другия ден, от колкото тези, които са си отпочинали.

11. „Ще спортувам повече”

Това начинание е доста относително, и не се знае колко точно успешно може да бъде. По-скоро изберете определен брой упражнения, които да спазвате точно през седмицата. Новобранците в тренировките трябва да започнат с веднъж седмично занимание, което да съчетава кардио и стягащи упражнения. След 3 седмици, направете тренировките 2 в седмицата, а след време по 5 пъти. Бавният напредък допринася за безопасно стягане на тялото, без да се контузите и нараните.

12. „Ще ходя на йога 4 пъти в седмицата”

Това занимание няма да Ви допринесе за особено отслабване и вталяване. Един час тренировка изгаря едва около 200 калории.

Ако все пак държите на йогата, по-добре я комбинирайте с допълнително натоварване, като кросове, вдигане на тежести или зумба например.

13.  „Ще ходя на фитнес всеки ден поне за по 2 часа”

Ходенето всеки ден по 2 часа във фитнеса е не само скучно, но и много рисковано за начинаещи спортуващи. Рискът от травми е много голям и гарантиран.  На вместо това правете интензивни 30 минутни тренировки, разликата в изгорените калории няма да е особена накрая. 

Съгласни ли сте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *