13 неподозирани начина да прибавите годинки към живота си – част 1

Препоръчваме ви:

Средната продължителност на живота в Европа е 78.7 години. В България тя е доста по-ниска. Независимо дали сте достигнали или ще достигнете тази възраст, не всичко зависи само от Вашите гени. Има доста малки трикове, които са напълно под Ваш контрол и можете да ги осъществите. Някои от тях вече са Ви известни сигурно, като например хранителен режим, който да се спазва; често спортуване, спиране на цигарите, поддържане на здравословно тегло. Другите хитринки не са толкова очевидни, затова ще Ви ги споделим.

  1. Осиновете си пухкав приятел

Вашият четириног другар може да се окаже идеален помощник за по-дълъг живот, според едно ново проучване. Учените смятат, че при наличието на куче в къщата, ставаме по-активни, излизаме по-често на разходки, като по този начин намаляваме риска от болести на сърцето.

  1. Правете повече секс

Множество проучвания показват, че има връзка между броя оргазми и продължителността на живот. През 1997 година, мъжете преживели повече оргазми са били по-малко засегнати от болести на сърдечно-съдовата система, отколкото останалите. Освен удоволствието, сексът ни предоставя и възможността да тренираме и раздвижим почти всеки мускул в тялото си. Също така той завишава имунитета, намалява стреса и регулира апетита.

  1. Почиствайте венците

Ежедневното използване на конец за зъби не само Ви спасява от храната попаднала в между зъбните пространства, но също така премахва бактериите образуващи плаката – нещо, с което четката за зъби не успява да се справи. Парадонтозата се появява често при липса на почистване на венците, което води до инфекции, а те от своя страна увеличават риска от ранни сърдечно-съдови заболявания. Американската стоматологична агенция препоръчва почистване на зъбите с конец поне един път на ден.

  1. Позитивна нагласа

Учените от Бронкс, Ню Йорк провели проучване между 243 души. Оказва се, че по-лъчезарните, безгрижни и оптимистични били с по-добри показатели за живот. Нещо, което е абсолютно логично.

Ако не друго, опитайте да се смеете много по-често. Ходете повече на комедийни спектакъли, опитайте да си правите кратки паузи по време на работния ден, в които да гледате забавни клипчета в Youtube или прекарвайте времето си с хора, които Ви разсмиват.

Смехът понижава кръвното налягане, както и кръвната захар, притъпява болката и занижава нивата на стрес. Цялата тази комбинация ни прави по-здрави и по-дълголетни.

  1. Бъдете социални

Излизайте по-често навън за разходка, кино или кафе с приятели. Това със сигурност ще допринесе всички да остареете заедно. Анализите на 148 проучвания сочат, че има тясна връзка между социалните връзки и продължителността на живота. Хората с по-силни социални връзки имат 50% по-голям шанс за по-продължителен жизнен път.

Самотата събаря имунната система, което прави оздравяването на един заболял организъм по-бавно и трудно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *