14 немлечни продукти с високо съдържание на калции – част 1

Препоръчваме ви:

Калцият изгражда здрави кости и зъби и кара мускулите, клетките и нервите да работят правилно. Възрастните се нуждаят от 1000 милиграма на ден – което е малко повече от 3 чаши мляко. Но, какво ако сте вегетарианци или имате непоносимост към лактозата, или просто не харесвате вкуса на млякото? Ето един малко известен факт – съществуват много немелчни продукти, които съдържат калции.

1. Зелено зеле

Съдържа 268 милиграма калции в една купа сготвено зеле. В допълнение към съдържанието на калция, в зелето се съдържа витамин А, съставка, която поддържа очното здраве. Обикновено зелето се приготвя с масло и мазни меса, като бекон, както и със зехтин и чесън.

2. Броколи

Съдържанието на калции е 86 милиграма в 2 купи сурови броколи. В допълнение към това, този прекрасен зеленчук съдържа почти два пъти от количеството на витамин Ц, което може да откриете в портокала. Диетите, които включват броколи в себе си гарантират по-нисък риск от някои видове рак.

3. Броколи Рабе

Съдържание на калции е 100 милиграма в 2/3 от купата. Броколи Рабе е горчивият братовчет на обикновените броколи. Съдържа повече от половината дневна доза от Витамин Ц и около 3 грама протеини. В този вид зеленчук се съдържа и витамин А.

4. Къдраво зеле

Съдържа 101 милигама калций в 1 купа сурово зеле. Отделно притежава само 30 калории, голямо количество витамин Ц и два пъти препоръчителната дневна доза от витамин А. Съдържа и витамин К, вещество, което е отговорно за съсирването на кръвта.

5. Олющени соеви ядки

Съдържа 98 милиграма калции в 1 купичка сготвени ядки. Соевите ядки са традиционно ядене за страни като Китай и Япония и не е учудващо, тъй като са с високо хранително съдържание. Притежават голямо количество протеини, което означава, че съдържат всички 9 основни аминокиселини. В соевите ядки можете да откриете и фибри.

6. Бок чой

Съдържание на калции – 74 милиграма в една купа накълчан бок чой. Една купа бок чой, познато също като китайско зеле, притежава само 9 калории, както е и добър източник на витамин А, витамин Ц и калий. Бок чой се приготвя бързо и може да се намери през цялото време на годината. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *