14 причини да се чувстваме изморени – част 1

Препоръчваме ви:

Недостигът на сън не е единствената причина да чувстваме по-малко енергични. Малките неща, които правите (или не правите) могат да ви изтощят физически и психически. Ето няколко вредни навика, които причиняват умора.

 

1. Пропускате упражнения, когато се чувствате изморени

Пропускането на упражнения, за да пестите енергия, работи против вас. Хора, които шест седмици, поне три пъти седмично, за по двадесет минути, правят упражнения, се чувстват по-малко изморени и по-енергични. Редовните упражнения карат сърдечно-съдовата система да работи по-ефективно, доставят кислород и хранителни вещества до тъканите.

2. Не пиете достатъчно вода

Дори ниска дехидратация (около 2%) се отразява на енергийните нива. Дехидратацията причинява намаляване на обема на кръвта. Това изисква сърцето да изпомпва по-малко ефективно, намалявайки скоростта на достигане на кислорода и хранителните вещества до мускулите и органите.

3. Не консумирате достатъчно желязо

Дефицитът на желязо може да ви накара да се почувствате слаби, мудни, раздразнителни, неспособни да се фокусирате. Чувството за умора е поради по-бавното придвижване на кислорода до мускулите и клетките. Повишаването на желязото в организма, ви предпазва от анемия.

4. Вие сте перфекционист

Стремежът да сте перфектни, което е невъзможно, ви кара да работите по-усърдно и по-дълго от необходимото. Поставяте си цели, които са нереалистични или трудно достижими и в крайна сметка не получавате желаното удовлетворение. Затова, препоръчително е, да си поставяте времево ограничение и когато го надхвърлите, ще осъзнаете, че работата ви не се подобрява.

5. Правите от мухата слон

Ако смятате, че се изнервяте, когато шефът ви се обади за непредвидена среща или не карате колело, защото се притеснявате от инциденти, или мислите, че ще ви се случи най-лошото, ядът може да ви изтощи психически. В случаите, когато се уловите с подобни мисли, поемете дълбоко въздух и се запитайте, колко вероятно е наистина да ви се случи най-лошото.

6. Пропускате закуска

Храната, която приемате по време на вечеря, снабдява тялото ви с вещества, които организмът ви продължава да използва, докато спите. Затова, когато станете сутрин, трябва да се „презаредите” със закуска. Ако я пропускате, ще се чувствате отпаднали. Препоръчително е закуската да е богата на пълнозърнести протеини и здравословни мазнини.

7. Живеете на храни-болкуци (junk foods)

Храните, съдържащи захар и прости въглехидрати повишават глюкомичния ви индекс, индикатор за бързо карбохидратно увеличаване на кръвната захар. Постоянните пикове на кръвната захар, последвани от спадове, причиняват умора през целия ден. За да поддържате нивата стабилни, консумирайте нископротеинови и пълнозърнести храни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *