15 фактора, които засягат плодовитостта – част 1

Препоръчваме ви:

Повечето хора смятата, че плодовитостта при жените намалява, когато жената остарява, но дори през периода с най-висока плодовитост, стилът на живот и други външни фактори оказват влияние на възможността на жената да забременее.

1. Високото тегло

Повечето килограми могат да засегнат производството на хормони и да попречат на нормалното зачеване на жената. Колкото повече излишни килограми натрупваме, толкова повече пречим на нормалното функциониране на яйчниците.

2. Прекалено слаби

Не само многото килограми може да бъдат проблемни. Жените с много нисък индекс на телесното тегло страдат от недостиг на лептин, хормонът, който контролира глада. Ниското ниво на лептин се свързва с отсъствието на менструален цикъл, а това води до проблеми със способността за зачеване.

3. Възрастта

Когато жената достигне менопаузата, обикновено около 40-тте и 50-тте, тя няма период на овулация и зачеването става невъзможно. Но дори десетина години преди да настъпи менопаузата, жените може да имат проблеми с овулацията си, защото тя става по-нередовна. Обикновено това състояние настъпва около 35-тата година, но точна дата е относителна, тъй като всяка жена е с различно развитие.

4. Майка ви

Попитайте майките си, на колко години са били, когато са навлезли в менопауза. Ако е започнала по-рано, тогава вероятно и при вас ще настъпи в по-ранен етап. Жените се раждат с определен брой яйцеклетки, но съществуват фактори, които да раждате с повече или по-малко яйцеклетки.

5. Препаратите

Излагането на замърсители, пестициди и индустриален прах може да намали възможността на двойките да имат деца с до 29%. Химикалите се свързват още и с ранната менопауза.

6. Пушене

Пушенето влияе не само върху развитието на плода, но може драстично да намали способността на жената да зачене. Пушенето е отговорно за около 13% от всички случаи на безплодие. Проучване от 2014 показва, че пушенето може да навреди на плодовитостта на вашите деца. Тютюневият дим влияе както на жените, така и на мъжете.

7. Алкохол

Няма доказателство, че няколкото питиета на седмица могат да повлияват на плодовитостта, но докторите обръщат внимание на тези, които страдат от алкохолна зависимост. Повече от едно питие на ден се свързва с проблеми с овулацията. Знаете, че консумацията на алкохол по време на бременността не е желателна, най-вече през първите месеци. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *