15 фактора, които засягат плодовитостта – част 2

Препоръчваме ви:

8. Кърмене

Мит е твърдението, че не можете да забременеете, докато кърмите, но е факт, че при жени, които все още кърмят първото си дете, може да имат затруднения при опитите си да имат още едно дете. Кърменето се отразява на овулацията. По-възрастните жени, които искат да имат второ дете, не бива първо да се тревожат за напредналата си възраст, а да се консултират с лекарите си, колко дълго да кърмят.

 

9. Тежките упражнения

Тренировките помагат да поддържате добра фигура и да бъдете тонизирани и заредени с енергия – важни условия за забременяване. Въпреки това твърде много упражнения и твърде тежките тренировки, може да укажат обратен ефект върху вашата овулация. И не е случайно, че засяга твърде слабите атлети.

10. Инжекционния контрол на раждаемостта

Веднъж след като спрете да приемате всякакви хормони, контролиращи раждаемостта, можете да забременеете. Изключение прави инжекционния контрол на раждаемостта. Една инжекция предпазва от бременност за 12 до 14 седмици. Ако при някои жени след този период зачеването може да отнеме до месец, при други, периодът може да достигне до 1 година.

11. Заболяване на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза може да бъде свързано с проблеми с овулацията и забременяването.

12. Кофеин

Ако сте пристрастени към лате и други кофеинови напитки, сте изложени на риск от проблеми със зачеването. Кофеинът засяга контракциите на мускулите, които помагат на яйцеклетките да се придвижват от яйчника към фалопиевите тръби. Проучване сочи, че ако пиете по 5 или повече чаши кафе на ден, това може да доведе до намаляване на възможността от инвитро зачеване наполовина.

13. Медицински състояния

Здравословни заболявания, като поликистоза на яйчниците, ендометроза и миоми на матката, повлияват на шансовете за забременяване или за възможността за задържане на плода. Жени с автоимунни заболявания също страдат от проблеми със зачеването, тъй като тялото може да отхвърли оплодената яйцеклетка или сперматозоидите на партньора.

14. История на сексуалното здраве

Предаваните по полов път инфекции като хламидия и гонореа може да причиням възпаления на половите органи и проблеми със зачеването. В действителност хламидията може да укаже щети на фалопиевите тръби без дори жената да разбере, докато не започне с опитите си да забременее.

15. Стрес

Жени с високи нива на ензими, свързани със стреса, имат затруднения със забременяването. Стресът като цяло се отразява на възможността за зачеване, тъй като влияе върху хормоните и овулацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *