15 изненадващи ползи от прием на Бор

Борът е жизнено важен минерал, който е от полза за нормалния растеж и здравето на организма. Много от опасните състояния, като артрит и остеопороза, се управляват по естествен път, а борът помага и за намаляване на симптомите на менопаузата. Смята се, че подобрява естествената способност на човешкото тяло да абсорбира калций и магнезий.

Важни източници на бор – плодове като ябълки, портокали, червено грозде, круши, сливи, киви, както и някои зеленчуци, авокадо, соя и ядки, са богати източници на бор. Други източници боровинки, лешници, френско грозде, фъстъчено масло, червени бобови зърна, домати, леща, маслини, лук, картофи и бира.

Симптоми на дефицит – Въпреки че всички симптоми на недостиг на бор не са напълно разбрани, е известно, че този дефицит може да доведе до анормален метаболизъм на калций и магнезий. Някои от другите симптоми включват хипертиреоидизъм, дисбаланс на половите хормони, остеопороза, артрит и нервна дисфункция.

Здравословните ползи на Бор могат да се систематизират до следното:

1. Предотвратява артрита – Борът е успешна терапевтична възможност за страдащите от артрит и в над 95% от случаите се забелязва значително подобрение чрез ефективно увеличаване на калциевата интеграция в хрущяла и костите. С увеличаването на възрастта костите могат да станат слаби и чупливи, а борът може да предотврати това влошаване, като гарантира, че нивата на калций се максимизират и използват ефективно.

2. Подобрява тестостероновите нива – Бор е способен да повиши нивото на тестостерона при мъжете; това качество се възползва все повече от бодибилдъри и спортисти. Въпреки че някои трениращи предпочитат да приемат добавките си, за да подобрят нивата на тестостерона, няма конкретно доказателство или обяснение на механизма, с който борът помага за постигане на по-добри резултати.

3. Подобрява състоянието на костите – Потенциалът за изграждане на кости на бор често се пренебрегва в полза на калций. Въпреки това, минералът действително работи в унисон с калций. Борът играе много важна роля за минимизиране на рисковете от остеопороза и артрит. Той също така помага в метаболизма на минерали, които участват в развитието на костите, като калций, магнезий и мед. Освен това засяга различни хормони, включително естроген и тестостерон, което също е свързано с цялостното здраве на костите и организма.

4. Подобрява производството на естроген – Борът може да подобри производството на естроген при жени в менопауза и може да върне сексуалното желание в рамките на няколко дни от лечението. Той повишава нивото на естествените полови хормони в организма, като по този начин намалява нуждата от хормонозаместителна терапия или други фармацевтични решения.

5. Насърчава ембрионалното развитие – Борът изглежда е от съществено значение за възпроизводството и развитието на плода, въпреки че не е налице много информация за този процес и точното действие на минерала, изследванията в тази насока продължават.

6. Предотвратява остеопорозата след менопауза – Борът може да облекчи симптомите като горещи вълни и нощни изпотявания, които обикновено се свързват с менопаузата и да гарантира, че нивото на минералите остава на подходящи нива, тъй като жените след менопаузата често страдат от хормонални дисбаланси, които могат да нарушат нормалното функциониране на много от важните системи в целия организъм на жената.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *