15 изненадващи ползи от прием на Бор

Борът е жизнено важен минерал, който е от полза за нормалния растеж и здравето на организма. Много от опасните състояния, като артрит и остеопороза, се управляват по естествен път, а борът помага и за намаляване на симптомите на менопаузата. Смята се, че подобрява естествената способност на човешкото тяло да абсорбира калций и магнезий.

Важни източници на бор – плодове като ябълки, портокали, червено грозде, круши, сливи, киви, както и някои зеленчуци, авокадо, соя и ядки, са богати източници на бор. Други източници боровинки, лешници, френско грозде, фъстъчено масло, червени бобови зърна, домати, леща, маслини, лук, картофи и бира.

Симптоми на дефицит – Въпреки че всички симптоми на недостиг на бор не са напълно разбрани, е известно, че този дефицит може да доведе до анормален метаболизъм на калций и магнезий. Някои от другите симптоми включват хипертиреоидизъм, дисбаланс на половите хормони, остеопороза, артрит и нервна дисфункция.

Здравословните ползи на Бор могат да се систематизират до следното:

1. Предотвратява артрита – Борът е успешна терапевтична възможност за страдащите от артрит и в над 95% от случаите се забелязва значително подобрение чрез ефективно увеличаване на калциевата интеграция в хрущяла и костите. С увеличаването на възрастта костите могат да станат слаби и чупливи, а борът може да предотврати това влошаване, като гарантира, че нивата на калций се максимизират и използват ефективно.

2. Подобрява тестостероновите нива – Бор е способен да повиши нивото на тестостерона при мъжете; това качество се възползва все повече от бодибилдъри и спортисти. Въпреки че някои трениращи предпочитат да приемат добавките си, за да подобрят нивата на тестостерона, няма конкретно доказателство или обяснение на механизма, с който борът помага за постигане на по-добри резултати.

3. Подобрява състоянието на костите – Потенциалът за изграждане на кости на бор често се пренебрегва в полза на калций. Въпреки това, минералът действително работи в унисон с калций. Борът играе много важна роля за минимизиране на рисковете от остеопороза и артрит. Той също така помага в метаболизма на минерали, които участват в развитието на костите, като калций, магнезий и мед. Освен това засяга различни хормони, включително естроген и тестостерон, което също е свързано с цялостното здраве на костите и организма.

4. Подобрява производството на естроген – Борът може да подобри производството на естроген при жени в менопауза и може да върне сексуалното желание в рамките на няколко дни от лечението. Той повишава нивото на естествените полови хормони в организма, като по този начин намалява нуждата от хормонозаместителна терапия или други фармацевтични решения.

5. Насърчава ембрионалното развитие – Борът изглежда е от съществено значение за възпроизводството и развитието на плода, въпреки че не е налице много информация за този процес и точното действие на минерала, изследванията в тази насока продължават.

6. Предотвратява остеопорозата след менопауза – Борът може да облекчи симптомите като горещи вълни и нощни изпотявания, които обикновено се свързват с менопаузата и да гарантира, че нивото на минералите остава на подходящи нива, тъй като жените след менопаузата често страдат от хормонални дисбаланси, които могат да нарушат нормалното функциониране на много от важните системи в целия организъм на жената.

към втора част

One thought on “15 изненадващи ползи от прием на Бор

  1. Много полезен минерал.В Италия се продава борба киселина, върши чудеса за декубитални рани.Пих 6, 7 месеца бор и остеопорозата ми не се задълбочава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *