15 невероятни ползи от цинка – част 2

към първа част

4. Подобрява когнитивната функция – Последните проучвания показват, че цинкът има силно влияние върху умствената функция, тъй като може да се сравни с витамин B6, за да осигури правилната функция на невротрансмитерите, които комуникират с тялото. Също така се откриват във високи концентрации в хипокампуса, който контролира мисълта и паметта. За тези, които са пострадали от нараняване, допълнителният цинк ще поддържа мозъчната функция силна, защото тялото естествено отклонява цинка в другите части на организма за лечебни цели.

5. Подобряване усещането за вкус и мирис – Цинкът е един от най-важните елементи за здравословния живот, но има и някои много уникални предимства, включително подобряването на сетивата на вкуса и миризмата. Вкусовите пъпки и обонятелните клетки са зависими от цинка и са необходими за правилното развитие и растеж на тези специфични клетки. Изследванията показват, че повишаването на нивата на цинка може да засили тези две сетива, защото те най-накрая функционират на оптимални нива.

6. Третира настинките – Цинковите добавки помагат за намаляване на тежестта и продължителността на настинките и други леки заболявания. Той намалява броя на провъзпалителните цитокини, които влошават организма по време на настинки или други инфекции. Също така способността му да стимулира активността на белите кръвни клетки го прави идеален за намаляване на настинките и инфекциите. Помага при предпазване от инфекциозни заболявания и гъбични инфекции, които включват пневмония и конюнктивит.

7. Контрол на теглото – Цинкът играе водеща роля при загуба на тегло при затлъстели индивиди. Редица проучвания свързват цинка с намаляване на апетита, което предотвратява преяждането. Това е свързано с манипулирането на хормона грелин, който подава сигнали на тялото, че има нужда от храна.

8. Укрепва репродуктивното здраве – Цинкът е от съществено значение за поправката и функционирането на ДНК. Това е от съществено значение за бързото разрастване на клетките и за изграждането на основните съставки на клетката в хода на бременността. Твърде бързо развитие и висока ензимна активност са съпътстващи бременността и това превръща цинка в изключително важен минерал за бъдещите майки и новородените.

При мъжете цинкът подпомага сперматогенезата и развитието на половите органи, докато при жените цинкът подпомага във всички репродуктивни етапи, включително етапите на раждане и лактация. Що се отнася до спермата, цинкът действа по много начини. Преди всичко, той действа като вид успокоително за сперматозоидите, така че да не изразходват ненужна енергия. Също така защитава репродуктивната ДНК в спермата от разрушаване, така че е гарантирано правилното прехвърляне на информацията. Щом спермата навлезе в женския репродуктивен тракт, тя бързо се разсейва и сперматозоидите имат внезапно избухване на енергия, което ги задвижва до яйцеклетката. И накрая, цинкът е съществена част от ензимите, които позволяват на спермата да проникне в яйцето.

9. Стимулира протеиновият синтез – Цинкът действа като антиоксидант и участва в някои от биохимично решаващите реакции в организма, включително протеиновия синтез, ензимната функция и метаболизма на въглехидратите. Тъй като цинкът участва в толкова много интегрални системи и функции на тялото, той не може да бъде в достатъчно количество – трябва да включвате цинк във вашата диета!

10. Регулация на ензимите – Цинкът е съществен компонент в редица ензими, които спомагат за регулирането на клетъчния растеж, протеиновия синтез, хормоналните нива, ДНК, регулира генната транскрипция, енергийния метаболизъм и други подобни функции.

11. Предотвратява рака – При мъжете цинкът играе жизненоважна роля за здравето на жлеза и предотвратява преждевременното увреждане или напрежение, което може да доведе до проблеми като рак. Естествените антиоксидантни свойства на цинка означават, че той активно търси свободни радикали – опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят множество заболявания. Свободните радикали могат да превръщат нормалните клетки в ракови клетки, като разрушават целостта на ДНК, така че елиминирането на свободните радикали от антиоксидантите е една от най-важните линии на защита срещу много видове рак.

12. Намалява хроничната умора – На хората, страдащи от хронична умора, обикновено се казва, че трябва да консумират рибено масло, тъй като е богато на цинк. Цинкът е неразделна част от нормалната мускулна функция и много изследователи смятат, че мускулната умора е една от основните причини за хронична умора. Ето защо, цинкът е идеалното допълнение към повишаване на енергийните Ви нива.

13. Лекува алопеция – Алопецията причинява загуба на коса при деца и възрастни. Лекарите често казват на хората, страдащи от това заболяване, сериозно да увеличат приема на цинк в диетата си. Тъй като цинкът е толкова полезен за здравината и целостта на косата, симптомите на алопеция понякога могат да бъдат намалени. Проучванията показват, че цинкът е малко по-ефективен при лечението на детска алопеция, отколкото при възрастните.

14. Контролира костната загуба – това е състояние, когато костите станат слаби и крехки. Цинкът е компонент на хидроксиапатита, който е сол и прави костната матрица здрава и твърда. Поради тази причина цинк трябва да се добави във вашия хранителен план, за да се избегне загубата на костна маса, особено когато остарявате или ако имате признаци на преждевременно стареене или остеопороза.

15. Лекува нощна слепота – Консумирането на цинк в количества от около 150-450 mg ще Ви помогне да подобрите зрението си. Поради това винаги се препоръчва да се консумират храни като говеждо, агнешко, стриди, елда и раци, тъй като те са богати на цинково съдържание и ще подобрят способността да виждате и е особено полезно за тези, които страдат от нощна слепота. Витамин А, който е съществена част от подобряването на нощното виждане, стимулира някои ензими, които не биха могли да функционират без цинк, поради което го правят необходим елемент за подобряване на състоянието н функционирането на целия ви зрителен апарат. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *