15 впечатляващи ползи от магнезия – част 1

Магнезиевите ползи за здравето включват облекчаване на запек, укрепване на костите, лечение на мигрена и главоболие, подпомагане на диабета, подобряване на здравето на сърцето, облекчаване на предменструалния синдром и облекчаване на тревожността. Другите предимства включват лечение на психиатрична дисфункция, предотвратяване на астма, повишаване на енергийните нива, регулиране на функциите на пикочния мехур, стимулиране на абсорбцията на минерали, предотвратяване на емлектични атаки и борба с възпалението.

Магнезият, изобилен минерал в организма, естествено се намира в различни храни, добавя се към хранителни продукти, предлага се под формата на добавки и присъства в някои лекарства (например лаксативи и антиациди).

Какво представлява магнезият?

Магнезият е ключов минерал, изискван от нашето тяло за поддържане на цялостното му здраве. Той е един от основните минерали, които подпомагат абсорбцията на калция от човешкото тяло и играят важна роля в създаването и укрепването на костите и зъбите. В допълнение към това, той играе роля в повече от 300 ензимни реакции вътре в тялото, включително разграждането на храната, синтеза на мастни протеини и киселини и трансфера на нервни импулси.

Здравните и медицински специалисти обикновено подчертават значението на включването на достатъчно количество минерали и витамини в нашата редовна диета. Магнезият се оказва изключително важен минерал за вашето здраве, тъй като се изисква повече от 300 биохимични реакции в организма. Това е четвъртият доминиращ минерал в организма, който е донякъде отговорен за многобройни аспекти. Около половината от общия магнезиев резерв на тялото се намира в нашите кости, докато останалата част от него се среща главно в органните и тъканните клетки на организма. Въпреки че човешкото тяло е доста ефективно при контролиране на постоянно ниво на магнезий, само 1% от него се предлага в кръвта.

Природните източници на магнезий включват листни зеленчуци като зеле, морски дарове, пълнозърнести храни, бобови растения, семена и ядки. Други храни, които често могат да бъдат категоризирани като добър източник на този минерал, включват цвекло, домати, лимонов боб, сладки картофи, тиквени семки, брашно от елда, царевично брашно, шоколад, фъстъци, овесени трици, млечни продукти и риба.

Ето 15 впечатляващи ползи от магнезий:

1. Облекчава запек

Магнезият е бързо средство за запек и висока доза от водоразтворимите му добавки е известно, че е ефективна дори при най-тежките случаи на запек. Това се дължи на лаксативното качество на магнезий, което помага на чревните мускули да се отпуснат, като по този начин спомагат за установяването на безпроблемен чревен ритъм.

2. Укрепва костите

Магнезият е от съществено значение за образуването на кости, тъй като помага при абсорбцията на калций и играе важна роля при активирането на витамин D в бъбреците. Идеалният прием на магнезий е свързан с по-добро образуване на костни кристали, по-висока костна плътност и по-малък риск от остеопороза при жените.

3. Третира мигрена и главоболие

Магнезиевият дефицит се свързва с фактори, които предизвикват главоболие. Хората, които страдат от мигрена обикновено имат по-ниски нива на магнезий в сравнение с тези, които не. Изследванията показват, че магнезиевите добавки могат да спомогнат за намаляване или предотвратяване на симптомите на мигренозно главоболие, но резултатите все още не са категорични.

4. Помага за управлението на диабета

Магнезият играе ключова роля в метаболизма на глюкозата и въглехидратите, така че магнезийният статус може също да повлияе на възможността за диабет. Многобройни проучвания свързват по-високия прием на магнезий с по-малък риск от диабет.

5. Подобрява здравето на сърцето

Магнезият е от решаващо значение за запазване здравето на вашите мускули, които включват сърцето, както и за предаване на електрически сигнали в тялото. Достатъчен прием на магнезий е свързан с по-нисък риск от хипертония и атеросклероза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *