15 впечатляващи ползи за здравето от билките – част 1

Билките носят със себе си уникални ползи за вашето здраве, които включват подобряване на психичното здраве, намаляване на риска от рак, регулиране на перисталтиката на червата, борба с възпалението. Те съдържат много антиоксиданти, които са необходими за лечение на различни здравословни проблеми; подкрепа на сърдечно-съдовата система, борба с бактерии и гъбички, помагат при лечение на кашлица и настинка, облекчават болките, поддържат безупречен вид на кожата, поддържат ноктите здрави и ускоряват растежа на косата, както и помагат в борбата с инфекциите.

Билките не се използват само в кухните по цял свят, но те съдържат в себе си редица хранителни вещества, които да подпомогнат здравословното ни състояние. Билките са били основен елемент в древната медицина. Въпреки че съществуват множество медикаменти на растителна основа, най-често използваните и смятани за най-полезни от тях са магданоз, градински чай, дафинов лист, риган и розмарин.

Билките са растения, които имат лечебни свойства и могат да лекуват редица здравословни проблеми. Те имат екзотични вкусове и уникален аромат. Въпреки че можете да намерите различните билки в търговската мрежа без затруднение, навярно знаете, че много от тях могат да бъдат засадени и отглеждани и вкъщи. Без значение дали ще ги консумирате свежи, или изсушени, билките винаги са полезна добавка към вашето ежедневие. Те притежават антисептично, антибактериално и антиоксидантно свойства, които са еднакво важни както за възрастни, така и за деца.

Повечето билки съдържат в себе си: желязо, калций, магнезий, ниацин, рибофлавин, витамин А, витамин С, фосфор, цинк, пантотенова киселина, пиридоксин, мед, манган.

Ето някои от основните ползи за нашето здраве, които могат да бъдат извлечени от билките:

1. Билките стимулират психологическото здраве – много изследвания доказват, че консумирането на билки подобрява когнитивната функция. Ако искате да подобрите психическото си здраве, добавете розмарин в храненето си. Тази билка е чудесен помощник на мозъка ви. Тя не само подобрява паметта, но и се бори с факторите, които причиняват тежки мозъчни заболявания като Алцхаймер. И не е необходимо винаги да си купувате пресен, можете да го съхранявате и в бурканче в кухнята си.

2. Намаляват риска от рак –  Ракът е животозастрашаваща болест, но можете да предотвратите възникването на ракови клетки, като включите тези магически билки в ежедневието си. Магданозът е с високо съдържание на апигенин. Консумирането му може да намали шансовете за образуване на ракови клетки и тумори в тялото ви. Освен това апигенинът също допринася за блокиране на образуването на нови формации от кръвоносни съдове, което води до растеж на тумора.

3. Билките регулират перисталтиката на червата – Консумацията на билки е ключов момент, ако страдате от синдром на раздразненото черво. Това състояние създава дискомфорт и е необходимо бързо и адекватно отстраняване на неприятното чувство. За тази цел Ви препоръчваме ментата. Тя облекчава състоянието, като намалява болката, причинена от консумация на пикантни храни например и едновременно с това, задейства механизъм против болки в дебелото черво.

4. Противовъзпалителни свойства – Без съмнение включването на билки във вашата ежедневна диета е най-добрия начин да поддържате здравословен начин на живот. Например ензимът бета-кариофилин, открит в ригана, е най-безопасният начин да бъде намалено възпалението на ставите. Също така спира образуването на вещества, които причиняват това възпаление. Освен това свежда до минимум подуването, както и се бори с факторите, водещи към него.

5. Богат на антиоксиданти – Консумирането на храна, обогатена с антиоксиданти, е от съществено значение, тъй като третира различни здравословни проблеми. Тези антиоксиданти имат потенциал да абсорбират кислорода и да се борят със свободните радикали, които причиняват тежки заболявания. Можете да си набавите много антиоксиданти, като консумирате мащерка.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *