17 май, Световен ден на хипертонията

На 17 май  се отбелязва Световният ден на хипертонията. Артериалната хипертония засяга около един милиард хора по цял свят, тоест един от четирима възрастни, а средната възраст на заболелите драстично спада. Високото кръвно налягане е причина за смъртта на повече от 7 милиона човека в света годишно. България не е изключение, като в страната сърдечносъдовата смъртност е 65-66% от общата смъртност, а 80% от нея са свързани с артериална хипертония. Според данни около 1 530 000 българи знаят, че са с високо кръвно налягане, но общият брой вероятно е доста по-висок, вероятно около 2 милиона човека. Тревожна е тенденцията за подрастващите – възрастовата граница все повече спада и около 5% от юношите у нас са с хипертония.

На Световния ден на хипертонията в няколко града в България ще се проведе Национална кампания под мотото ‘Здравословен начин на живот – нормално кръвно налягане’. Инициатори са Българска лига по хипертония. Участници в инициативата са градовете София, Плевен, Пловдив и Варна. В тях ще бъдат поставени пунктове, на които хората свободно ще могат да се информират по проблемите на хипертонията, с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници. Желаещите могат да получат книжки с нормите на поведение при хипертония, както и методични указания за поведение при деца и подрастващи със заболяването. В рамките на кампанията ще бъдат проведени тестове за оценка на информираността по отношение на хипертонията, а за печелившите ще има награди. Който желае ще може да измери теглото си и кръвното си налягане напълно безплатно.

Призивът на Българската лига по хипертония е насочен към всички българи, независимо от възрастта и има за цел да повиши самоконтрола върху здравето, за да се предпази от  сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречносъдови заболявания. Множество проучвания сочат, че контролът на артериалната хипертония е комплексен подход, който е насочен към редуциране на телесното тегло, здравословно хранене, достатъчна двигателна активност, точно следване на предписаната от лекаря медикаментозна схема. Високото кръвно налягане е състояние, което обичайно няма симптоми, затова лесно може да се пренебрегне, докато уврежда тъканите. Рисковите фактори за артериалната хипертония са фамилната обремененост, наднорменото телесно тегло, повишената консумация на сол и алкохол, недостатъчната физическа активност.

Ето и пунктовете в градовете

София – Южен парк; Борисовата градина, езерото Ариана; Докторска градина; парк ‘Заимов’; градинката пред Народния театър; градинката пред Халите; Софийски университет, пред Народна библиотека; градинката пред НДК; градинката на Петте кьошета; градинката на ъгъла на ул. ‘Солунска’ и ул. ‘Ангел Кънчев’, на площад ‘Славейков’

Плевен – пред Театъра; на площада пред Областна адмистрация; в двора на Медицински Университет

Варна – в двора на Медицински Университет; на 15 и 16 май в УМБАЛ ‘Света Марина’ и ДКЦ ‘Св. Клементина’ ще се проведат безплатни прегледи

Пловдив –  пред Общината и пред поликлиниките на УМБАЛ ‘Свети Георги’

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *