18 храни, които стимулират растежа на мускулите – част 1

Препоръчваме ви:

Ако търсите информация или определение за мускулния растеж, ще установите, че навсякъде се посочват различни физически упражнения. Трябва да сте наясно, обаче, че колкото и тренировки да правите, ако се храните неправилно, няма да постигнете ефектът, който търсите. Един от ключовите моменти е отстраняването на излишните телесни мазнини.

Общото убеждение е, че ако искате да изградите мускули, трябва да ядете много протеини и въглехидрати, защото последните захранват мускулите, а протеинът се натрупва в тях. Сериозни изследвания от последните години показват, че процесът на правилно изграждане на мускулна маса, не е толкова прост.

Един особен интересен извод е, че тялото ви притежава механизъм, който позволява да се изградят мускули, дори когато сте лишени от храна. Както се оказва, аминокиселините и протеините не служат само като градивни блокове за тъкани и мускули.

Някои аминокиселини – най-вече с разклонена верига, като левцин, също сигнализират на мускулните гени, за да продължат процесите на растеж и изграждане на протеини и това се случва дори, когато не се храните, докато тези аминокиселини все още са в обръщение чрез кръвния поток.

Освен това, високовъглехидратните диети са бедствие за повечето хора, тъй като насърчават инсулинова и лептинова резистентност, което се превръща в стимулиране на загубата на мускулна маса.

По същия начин консумирането на повече протеини, отколкото тялото ви се нуждае, може да повиши нивата на кръвна захар, да доведе до наддаване на тегло и да причини бъбречен стрес, дори може да стимулира растежа на ракови клетки.  

Ето някои храни, които ще ви помогнат да увеличите мускулния си растеж, без да навредят съществено на цялостното ви здравословно състояние:

1. Аляска сьомга – богата на висококачествени протеини и противовъзпалително Омега-3 мазнини – DHA и EPA, дивата сьомга помага в борбата с химическото възпаление и за изграждането на мускули. Освен здравословни мазнини и протеини, сьомгата съдържа и левцин, макар че количеството е далеч по-малко от препоръчителния прием. Дивата Аляска сьомга е с ниско съдържание на живак.

2. Авокадо – авокадото е с високо съдържание на калий, важен за регулиране на водния баланс и за възстановяване след физическо натоварване, както и на здрави мононенаситени мазнини, които тялото ви лесно може да изгори, за да получи необходимата енергия. Подобно на зехтина, мазнините  в авокадото може да помогнат за контрол на теглото. Само половин прясно авокадо е необходимо, за да ви засити. Мазнината в авокадото помага на организма да абсорбира мастноразтворими витамини и минерали от други храни или добавки. Авокадото осигурява близо 20 основни хранителни вещества, включително витамини В, Е и фолиева киселина. Най-богата концентрация на полезни каротеноиди има в тъмнозеленото месо под кората.

3. Спанак – спанакът е с високо съдържание на ниацин, цинк, протеини, фибри, витамини А, В6, С, Е, К, тиамин, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган. С други думи, е зареден с храна за всяка част от тялото. Многото флавоноиди помагат за предпазване на холестерола от окисляване и предпазват тялото от свободните радикали. Фолиевата киселина подпомага здравето на сърцето, а магнезия понижава кръвното налягане. Диетичните нитрти, които се съдържат в спанака, спомагат за повишаване на нивата на протеин, което стимулира мускулната сила. Спанакът помага за поддържане на функцията на мозъка, паметта и умствената яснота.

4. Кокосово масло – кокосовото масло осигурява смес от средноверижни триглицериди (МСТ), включително капронова киселина (С6), каприлова киселина (С8), капринова киселина (С10) и лауринова киселина (С12). МСТ са идеално гориво за тялото. Въпреки това, тъй като почти 50% от кокосовото масло е лауринова киселина, която има по-дълга въглеродна верига, кокосовото масло не е идеален източник на МСТ. Кокосовото масло има много ползи за здравето. Например, тялото ви превръща лауриновата киселина в монолаурин, моноглицерид, който унищожава вируси и бактерии. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *