18 признака, че страдате от мигрена – част първа

Препоръчваме ви:

Почти 30 милиона хора само в САЩ страдат от мигрена, три пъти повече жени отколкото мъже. Мигрените са пулсиращи главоболия, в повечето случаи от едната страна на главата. При пациенти със съмнение за мигрена, трябва да третират всички главоболия като такива, ето и 18 признака на коварното главоболие.

1. Аура

Повечето пациенти изпитват аура, те се виждат като се появят в полезрението бляскави пета, точки или линии, може да виждате една прекъсната линия, която се превръща в малки кръгчета или да се движи в полезрението. Аурата продължава между 5 минути и цял час, по принцип, се появява преди самото главоболие. Но има и пациенти, които нямат мигренозно главоболие или при които главоболието липсва.

2. Депресии, раздразнение и възбуда

Някои пациенти ще усетят депресия без причина. Други се чувстват превъзбудени. Немски учени са открили, че генетичната връзка между мигрените и депресията е ясна, особено при мигрената с аура.

3. Липса на спокоен сън

Когато се събудите уморен или трудно заспивате, причината може да се дължи на мигрената. Проучвания показват, че има връзка между липсата на спокоен и отпускащ сън и честотата и интензитета на мигрените. Когато мигренозния пристъп ни удря, е трудно да се наспим добре. Така можем да продължим да страдате и липсата на сън сама да доведе до мигрени. Влизаме в порочен кръг.

4. Течащ нос и сълзящи очи

Някои хора, които страдат от мигрена имат сълзене от носа и очите, едно голямо проучване показва, че от хората със синузитно главоболие, 90% имат и мигрена.

5. Глад

Точно преди мигрената да удари, чувстваме глад към определена храна, обикновено към шоколад.

6. Пулсиране от една или двете страни на главата

Това е класически знак за мигрена, в онлайн прочуване 50% винаги имат пулсиране от едната страна докато 34% от хората споделят, че често страдат от този симптом.

7. Болки в очите

Мигрените често удрят зад окото, понякога хората бъркат това с очен проблем и търсят отговора при офталмолог.

8. Болки във врата

Има хора, при които мигрената почва с болка от гърба и след това удря главата. Проучвания показват, че това се случва при 38% от хората, а при 31% болката във врата е съпровождаща с тази в главата.

9. Често уриниране

Ако започне, може да очаквате скоро пристъпа на мигрена. Може да се появи час-два преди да настъпи удара на болката или дори ден-два.

Вие страдате ли от тези симптоми? 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *