20 храни, които винаги трябва да имаме в кухнята – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

7. Киноа

Защо?

За една чаша със сварена киноа получавате 8 грама протеини и 5 грама фибри, а калориите са само 222. Освен това, е здравословно и е добър източник на желязо и витамин В. Това е едно вариво, което изисква най-малко време за приготвяне, около 15 мин.

Как да го използвате?

Комбинирайте приготвената киноа, с нарязани зеленчуци, пиле, лимонов сок, сол, зехтин и черен пипер. Или консумирайте топла, като заместител на овесената каша.  Може да я разбъркате с бадемово мляко, сушени плодове, ядки, мед.

8. Яйца

Защо?

Едно яйце съдържа около 6 грама протеини и само 70 калории. Едно проучване показва, че жените с наднормено тегло, които похапвали по 1 варено яйце сутрин, вместо тестена закуска, са отслабнали 2 пъти повече.

Как да ги използвате?

Сварете добре, като комбинирате с плод, парче сирене и пълнозърнест хляб за перфектна здравословна закуска.  Или изпържете едно яйце и го метнете върху салата си или вегетарианското ястие за допълнителна доза протеини.

9. Морска сол

Защо?

Въпреки че е препоръчително да ограничим приема на сол, липсата на достатъчно натрий в преработените храни е по-голяма, от колкото в тези, които сами приготвяме в къщи. Поръсването със сол накрая, прави ястията по-вкусни и ароматни.

Как да използваме?

Използвайте, вместо обикновената сол.  Морската сол има по-високо съдържание на минерали, от колкото обикновената.

10.  Доматено пюре

Защо?

Доматеното пюре дообогатява здравословно ястията, като запазва тяхната ниска калоричност. Дори нещо повече: доматите се борят с раковите клетки и образувания.

11. Банани

Защо?

Не са скъпи, целогодишни са и добавят приятен сладък аромат на всяка храна от обикновено кисело мляко до най-изисканите десерти, без да се налага да използвате и захар.

Как да ги използвате?

Дали за закуска, или прибавен към киселото мляко, десерти или на сладолед – това е добра опция.

12. Пресни билки

Защо?

Съдържат много антиоксиданти, а и добавят разкошен аромат към всяко ястие. Придават изтънчен вкус на домашна кухня.

Как да ги използвате?

Съхранявайте разнообразие от билки в кухнята си. Те са много здравословни, почти не съдържат калории и винаги могат да спасят някое ястие и да го превърнат в шедьовър. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *