3 продукта срещу стареене на кожата, от които не се нуждаете

Днес навсякъде могат да бъдът закупени подмладяващи продукти, някои от които обещават истински чудеса, а други се рекламират като неотменна съставка от тоалетната чанта на всяка уважаваща себе си жена на възраст над 25 години. Заради това разнообразие от нужни и ненужни козметични съставки хората не могат да решат какво да ползват и са принудени да пробват от всичко. Всеки трябва да отсее онези продукти, които са наистина важни за грижата за стареещата кожа и онези съставки, чиято заблуждаваща реклама е част от маркетингова капания и всъщност не са ви необходими.

1. Козметика за почистване на кожата с растителни екстракти

Тази козметика може да съдържа съставки, които са извлечени от кората, стеблата и цветчетата на различни растения. Използват се като козметични продукти за лице, които имат за цел да премахнат пъпки, да премахнат фините бръчки върху вашата кожа или да почистят кожата от мръсотията. Ако се ползват в антиейджинг кремове, тонери и серуми, растителните съставки са ефективни, но в почистващата козметика тяхната активност не е особено полезна. 

За да бъдат ефективни козметичните продукти с растителни съставки, те трябва да останат върху кожата за повече време, което всъщност не се получава с измиващата козметика за почистване на кожата. От друга страна всички ботанически съставки са водоразтворими, което значи, че в момента, в който си намокрите лицето, те спират да действат, тъй като се разтварят във водата.

Доброто почистване на кожата трябва да заложи на козметика с повърхностно активни вещества, а не на натуралните екстракти в нея. Така че за почистваща активност е добре да си намерите продукт, който върши добра работа дори да не съдържа натурални съставки. Ето най-често срещаните повърхностно активни съставки, които са използвани в козметичните продукти: Sodium or Ammonia Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Coco Betaine, Sodium C12-15 Pareth Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Decyl Glutamate, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Sodium Lauroamphoacetate, Sodium Cocoyl Isethionate.

2. Ексфолианти за устните

Сухите и напукани устни са не само неприятни, но носят опасност от инфекции. Не е нужно да купувате специален продукт, с който да премахвате мъртвите клетки по кожата на устните. Повечето козметични смеси за ексфолиране на кожата съдържат основно захар и натурални масла. Вместо да купувате от тях, ползвайте качествен балсам за устни, който да съхранява влагата. Преди да си легнете намажете устните с тънък слой вазелин. На сутринта ги изтъркайте с кърпа, за да премахнете мъртвата кожа от тях. Друга натурална алтернатива е да нанесете зехтин.

3. Ретинол и киселини в една смес

Ретинолът е сред най-добрите съставки срещу стареене на кожата. Благодарение на неговата ефективност могат да заличат видимите признаци на стреене. Той оказва влияние върху акне и намаляване на бръчките. Същите свойства имат и алфа-хидрокси киселините. Те имат много добри ексфолиращи свойства. Крайният резултат е копринено гладка кожа.

Тези съставки са много функционални в грижа за кожата, но не могат да се смесят в един и същ продукт, без на нито една от тях да се компрометират свойствата. Ретинолът е нестабилен и много лесно може да се разпадне на други съединения. Факторът, който оказва влияние върху стабилността му, е рН киселинен показател. В зависимост от неговите стойности може да се разбере дали съставката е киселинна или алкална. Комфортната зона на ретинола е от 6 до 8 рН. Алфа-хидрокси киселините обаче са най-ефективни при стойности на рН под 5. В действителност колкото е по-ниско рН, толкова са по-ефективни съставките. Ето защо излиза, че сте платили за свойствата на две съставки, от които само едната действа, при условие, че не се променят стойностите на киселинност в сместа.

Някои компании решават тази козметична дилема като капсуловат една от съставките, така че тя да не може да се влияе от рН на средата. Капсулирането означава, че едната съставка е затворена, както яйчният жълтък в яйцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *