3 упражнения за подобряване на стойката

Изправената стойка ви прави по-стройни и високи, а освен това предотвратява изкривявания на гръбначния стълб. Според специалисти тя може да повлияе върху вашето самочувствие и поведение. Можете да подобрите стойката си с 3 не много трудни упражнения у дома.

Хората с добра стойка на тялото се възприемат като по-привлекателни. Според изследвания стойката може да повлияе на настроението и поведението. Но има и много други причини, заради които е необходимо поддържането на правилната стойка. Без нея тялото е по-податливо на болка и наранявания. Правилната стойка спомага за запазване на оптималната работа на мускулатурата и органите, което от своя страна подобрява състоянието на организма, независимо дали сте спортисти или искате да изглеждате добре. Според физиолози има три проблемни области, в резултат на които се получава желаната правилна стойка. Това са рамената, бедрата и глезените. Предложените от нас упражнения укрепват мускулите в тези области и спомагат за фината настройка на ставите, като по тази начин възстановяват идеалната поза.

Упражнение за рамене

С това упражнение ще предотвратите отпускането на раменете напред, което може да доведе до болки във врата и раменете.

За областта на гърдите и раменете направете следното упражнение. Легнете по гръб, протегнете ръцете настрани и завъртете дланите, така че да са изправени нагоре. Вдишвайте дълбоко, след това издишвайте. Задръжте за 30 секунди. Повторете упражнението от 2 до 4 пъти.

За областта на раменете направете следното упражнение. Легнете по гръб и отпуснете ръцете настрани. Свийте ги на 90 градуса в лактите. Едновременно притиснете двете лопатки на раменете една към друга, без да извивате гърба. Задръжте от 5 до 10 секунди. Направете от 2 до 4 повторения.

Упражнение за ханша

Чрез това упражнение ще предотвратите накланянето на таза напред и надолу, което може да предизвика напрежение в мускулатурата на долната част на гърба.

За бедрата направете следното упражнение. Застанете с раздалечени крака, изпънете десния крак напред и сгънете коляното до позиция, в която усещате разтягане на мускулатурата на лявото бедро. Ръцете можете да изпънете встрани. Задръжте за 30 секунди. Сменете краката и изпълнете от 2 до 4 повторения.

За тазовата мускулатура изпълнете следното упражнение. Легнете по гръб със сгънати колене, стъпалата да са върху настилката, а ръцете отпуснете свободно до тялото. Стегнете мускулите на дупето и повдигате таза нагоре. Задръжте за 5 до 10 секунди в повдигнато положение, след това отпуснете мускулатурата. Направете от 2 до 4 повторения.

Упражнение за глезените

Чрез практикуването на това упражнение ще  пропадането на глезена навътре, което може да доведе до болки в коляното и нарушаване на правилната позиция на целия крак.

Упражнение за разтягане на прасеца направете по следния начин. Застанете с ръце, изпънати напред и длани, насочени срещу стена. Сгънете в коляното левия крак, а с десния отстъпете леко назад. Стъпалото на десния крак трябва да е плътно на пода. Задръжте тази поза за 10-20 секунди. Застанете на пръстите на десния крак и задръжте за още 10-20 секунди. Сменете краката и изпълнете 2 до 4 повторения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *