4 лесни за отглеждане билки за вашата градина

Препоръчваме ви:

Прекрасно е, да отглеждате в собствената си градина билки, които може да използвате за подобряване на здравословното си състояние. В случай, че имате натоварен график, обаче, подберете такива растения, които могат да издържат по-дълго време без вода. Ето и няколко примера:

– Вратига – вратигата сравнително лесно израства от семена, може да се отглежда на открито или закрито, в саксия или в градина. Обича слънчевата светлина и след като се появи, има нужда от малко грижа и внимание. За да го отгледате от семена, поръсете семената върху почвата и натиснете леко надолу. Растението е високо между 45 и 60 см височина, цъфти през цялото лято, ако го подрежете през есента, през пролетта, то ще порастне отново. Надземните части на вратигата се използват за лечение на главоболие, мигрена както и за предотвратяване на появата на подобни проблеми.

– Хвойна – съществуват 170 различни вида хвойна, най-често срещаният е обикновената хвойна, а един от сортовете е токсичен и не трябва да се консумира. Обикновенната хвойна е издръжлива и лесна за отглеждане, освен в екстремни студ и топлина. Предпочита обилната светлина, добре дренирана, леко кисела почва. Засажда се чрез изкопаване на дупка два пъти колкото размера на кореновата топка, добавяне на малко тор и засаждане на растението. Полива се 2-3 пъти седмично в продължение на няколко седмици, след това поливането му е много рядко. Вдишването на летливи масла от хвойна може да подпомогне лечението на Паркинсон, деменция и глаукома.

– Лавандула – можете лесно да изпитате лечебните свойства на лавандулата, която се използва в хранително-вкусовата промишленост и грижата за тялото. Тя расте на закрито в саксии или навън в градината. Най-добрите условия са слънчево място с добре дренирана почва. За прибиране на реколтата изчакайте, докато растението цъфне и отрежете стъблата на една трета от цвета. Поставянето на лавандулата във ваза на закрито, придава на въздуха свеж сладък аромат. Можете и да изсушите стръкове от растението. Лавандулата се смята, че притежава антидепресантни свойства.

– Лопен – лопенът расте добре в горещи и сухи условия. Израства високо, пръчковидно с кадифени листа и малки жълти цветчета на върха на стъблото. Растението предпочита суха, пясъчлива, скалиста почва с добър дренаж и малко вода. Най-добре е да изсушите лопена и след като изсъхне, да отделите листата и да ги съхраните в херметично затворени буркан или чанта. Растението традиционно се използва в продължение на много години, за да се облекчат симптомите на астма, магарешка кашлица, ефизем и други респираторни заболявания. При лабораторни изследвания, е установено, че екстракт от лопен е ефективен срещу два вредни бактериални щама – е. коли и стафилококус ауреус. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *