4 мита за тестването върху животни

Цената на продуктите, които купувате не е само тази, за която плащате в магазина, взимайки определени продукти, вие плащате и за хиляди смъртни случи на животни направени в лабораториите, за да може един или друг продукт да стигне до вас.

Над 100 милиона животни са използвани всяка година за експерименти и между 80 и 800 животни са необходими, за да се с тества едно лекарство.

1. Експериментирането върху животни е разрешено от закона

Всъщност вече много страни са дали забрана за продукти тествани върху животни, американската агенция за козметика и лекарства разшава това само когато е „необходимо“.

2. Тестването с животни е необходимо зло

Има много алтернативи на експериментите с животни, те са по-валидни и по-приети за разяждане на кожата и дразнения, за дразнене на очите и тяхното увреждане.

3. За животните, с които се тества, се грижат добре

Няма по-заблуждаващ мит от този. Животните използвани в лаборатории страдат. Тествани са зрението и слуха им, техните рецептори за болка, изложени са на глад и жажда, страх, стрес и агресия. Напълно безпомощни върху тях са тествани и лекарства за отказване на цигарите и алкохола, като преди това са им замърсявали дробчетата и са ги дрогирали. Те не могат да водят нормален живот, нито да се размножават, а тестването върху тях обрича много от животните на бавна и мъчителна смърт.

4. Тестването върху животни е надеждно

Има лекарства, които макар и тествани върху животни и оказали се безопасни, все още причиняват опредени изменения върху човека или върху бъдещите ни деца, ако се приемат от бременни жени.

Според едно изследване направено от доктор Джон Пипин и доктор Кристи Стоик, различни взаимоотношения към лекарства водят от 2,2 милиона хоспитализации и 106 00 смъртни случая на година. Те заключават, че много от тези случаи биха били намалени или предотвратени от лекарства тествани само и единствено върху хора.

Споделете, ако сте против тестването на козметика и лекарства върху животни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *