4 натурални средства срещу настинката: действат ли всъщност?

Подсмърчате и покашляте? Носът всъщност “тече”, а гърлото “стърже”? Изнервяте се допълнително от това, че каквото и да правите, настинката минава все за 7 до 10 дни?

Всеки си има някакво “магическо” средство, на което най-много вярва и винаги прилага, когато настине. За едни това е витамин С, за други – ехинацеята или цинка, трети пък предпочитат пилешката супа…

Всъщност мислите ли, че каквото и да изберете, то наистина действа?

Предлагаме ви мнението на няколко специалисти, цитирани от WebMD:

Първо лошата новина: “Не можете да излекувате настинката.” – поне според проф. Дейвид Бландино, декан на медицинския факултет в Университета на Пенсилвания (University of Pennsylvania).

За сметка на това може да облекчите симптомите и да намалите броя на дните, в които се чувствате истински зле. И няколко естествени средства ще ви помогнат да го постигнете:

Цинкът – този минерал, който се съдържа в много средства против настинка – хранителни добавки или лекарства, предлагани без рецепта, наистина работи, защото създава неблагоприятна среда за развитие на вирусите и тяхното възпроизводство.
Въпреки многото скептични гласове от научните среди, според проф. Джак Гуолтни от Университета на Вирджиния и дългогодишен изследовател на настинката, има само 14 изследвания, които се опитват по научен път да изследват повлиява или не цинкът на настинките. Още повече част от тях се изказват негативно, но други привеждат доказателства, че този минерал наистина действа.

Витамин С – от десетилетия повечето хора вярват, че щом при първите симптоми на настинка вземат повече витамин С, той ще им помогне да се справят с болестта още в нейния зародиш. Отчасти това мнение се дължи на откривателя на витамин С Линус Паулинг, от друга – на няколко изследвания, които показват, че този витамин засилва резистентността на организма към вирусите. Тези опити обаче са правени само с животни.
Как е при хората? И тук специалистите не са единодушни, а са разделени на два лагера – за и против. Едните твърдят, че няма дори доказателства витамин С да съкращава периода на боледуване. Изследване от 2007 г. показва, че взет след началото на симптомите, витамин С не намалява периода на най-лошите дни, но вземан редовно като превантивно средство, той наистина действа – поне при 8% от възрастните и 14% от децата, според данните.
Друго проучване показва, че превантивното действие на този витамин е особено изразено при активните хора, чийто начин на живот и навици са свързани с много движение.

Ехинацеята – също като витамин С тя разделя научните среди на две крайности. Защитниците на нейното действие твърдят, че тя подобрява имунната система и по този начин помага да се противодейства на вирусите.
Две от последните изследвания в тази посока излязоха с противоречиви изводи. Според учени от Университета на Кънектикът, ехинацеята намалява риска от появата на настинка с 58% и съкращава продължителността й с 1,4 дни.
Предишно изследване, проведено от проф. Гуолтни и негови колеги, чиито резултати са публикувани през 2005 г. в изданието New England Journal of Medicine, нито превантивно, нито по време на настинка ехинацеята показва някакво действие.

Пилешката супа – тя има привърженици от десетилетия. Повечето от тях твърдят, че помага за намаляване на възпалението и така подобрява общото състояние на организма.
В този случай противниците на идеята имат затруднение – нямат достатъчно сериозна база за сравнение, тъй като научният подход задължително изисква сравнение между действието на едно вещество с това на друго, като второто трябва да изглежда (в случая и да има вкус и аромат) като първото.

Всички специалисти обаче са единодушни, че дори да не повлиява симптомит на настинката, пилешката супа повлиява липсата на достатъчно течности в организма (дехидратирането), която е типична за настинките и грипа.

Действа ли всъщност нещо?
Редовното миене на ръцете дълго време е смятано за подходяща превантивна мярка през сезона на грипа и настинките.
Тук обаче се намесва още един – нов момент. Напоследък все повече специалисти съветват не толкова ръцете да се мият редовно, а да се внимава какво пипа човек. Защото все още не е сигурно колко точно време вирусите запазват своята жизнеспособност, след като попаднат на някаква повърхност. Доскоро се смяташе, че те не могат да просъществуват повече от няколко часа, но данните от изследване през 2007 г. показват, че напълно жизнени вируси (30-40% от общия им брой) могат да се намерят например върху електрическите ключове и дистанционните устройства над 10 часа след попадането им там.

Риновирусите предизвикват приблизително половината от настинките”, посочва проф. Оуен Хендли от Университета на Вирджиния. “Човек влиза в допир с вируса най-често след като той попадне на ръцете му, а оттам се пренася към очите и носа. Не е задължително вирусът да се пренесе по въздуха – човек може да го “придобие” и по друг път – като се докосне до заразена повърхност. Затова присъствието на вируси във въздуха не е достатъчно условие за заразяване”.

Затова специалистите съветват, освен редовно миене на ръцете, още овлажняване на въздуха и приемане на достатъчно течности.

“Няма естествено средство срещу настинката (или поне срещу нейните симптоми), което да е толкова ефективно колкото продаваните без рецепта медикаменти против нея. Те съдържат доказано ефективни вещества, които намаляват хремата, алергичните реакции, възпалението, температурата. И все пак най-важното е да се запомни – не можете да излекувате настинката – тя просто трябва дапремине след 7 до 10 дни”, обобщава проф. Бландино.(а)

източник: здраве.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *