4 причини имуннатa ви система да не работи добре

Препоръчваме ви:

Понякога не само чести инфекции и вируси могат да сринат имунната ни система, но също така и начинът ни на живот. За да е в добра форма имунната система и да разчитаме да ни пази подобаващо трябва да се грижим за нея.

1. Не си доспивате

Много хора не успяват да спят достатъчно време в забързаното ни ежедневие, винаги има нещо по-важно, което да се свърши освен съня. Но изследване на университета в Чикаго е направило експеримент със студенти, които спят само по 4 часа на денонощие за 6 нощи и им е направена противогрипна ваксина. Заключили са, че  имунната им система произвела само половината от нужните антитела. Освен това малкото сън води до повишаване на нивото на хормона на стреса. Не забравяйте, че за един възрастен е нормално да спи от 7 до 9 часа на денонощие.

2. Не спортувате

Не случайно се казва, че спорът е здраве, една умерена разходка  с продължителност половин час помага на организма в борбата с инфекциите. Ако не спортувате, тогава настинките ще ви настигат по-бързо и по-често. Освен това упражненията могат да накарат тялото да се чувства по-добре и да спи по-добре.

3. Не пазите никаква диета

Когато ядете много захар възпирате имунната система да атакува бактериите, това може да трае до няколко часа, ако постоянно пиете напитки със захар. Трябва да ядете повече плодове и зеленчуци, за да си набавите необходимите хранителни вещества, както и витамините С и Е, заедно бета-каротен и цинк. Добавете към ежедневието си пъстроцветни зеленчуци и плодове, като циктруси, киви, горски плодове, спанак, лук, сладки картофи и моркови.

4. Винаги сте стресирани

Всеки е подложен на стрес в ежедневието, това е част от съвременния ни живот, но когато сте стресирани за по-дълго време, вие сте по-уязвими към настинки, както и към по-сериозни заболявания. Хроничният стрес в тялото ви произвежда хормони, които подтискат имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *