4 развенчани мита за грижата за кожата

Препоръчваме ви:

Мит: Тъмната стаичка на солариума е безопасна, докато няма ултравиолетови B лъчи

Стига сте се залъгвали, вече е всеизвестно колко вредни са солариумите, дори в няколко държави вече са официално забранени. Дори да нямат UV B лъчи, те има A и вашата кожа е подложена на атаката им.

Мит: Слънцезащитен крем с най-голяма номер е най-добър за кожата

Има три вида ултравиолетови лъчи – A, B и C, първите два вида влизат дълбоко в кожата и променят пигментацията й, което води до образуване на тен. Само С лъчите не стигат до кожата, те се абсорбират в атмосферата.

Повечето слънцезащитни кремове предпазват кожата от В лъчите, а някой и от двата типа, които стигат до кожата ни, но винаги трябва да търсите фактор 15, не по-малко, но не е задължително да е най-високият фактор.

Мит: Кремовете против бръчки премахват бръчките

За съжаление истината е малко по-различа. Повечето кремове против бръчки просто хидратират кожата и я карат да изглежда по-добре за кратък период от време. Само тези, които съдържат ретиноиди всъщност влизат в кожата и карат клетките да се променят. Проучвания са показали, че освен за бръчки, ретинолът в кремовете помага за превенция към акне и я защитава от слънцето. Затова винаги щом си избирате такъв крем се стремете освен ретинол да съдържа и антиоксиданти, тогава влиянието на крема върху вашата кожа наистина ще е благотворно и дълготрайно.

Мит: Лазерите могат да ви накарат да изглеждате с 20 години по-млади

Има много различни лазери, които се ползват в изглаждане на несъвършенствата по кожата. Някои ни помагат за бръчки, а други активират колагена в кожата. Но техните реклами твърдят, че след използването на тази процедура човек ще станете съвсем различен. Трябва да сме реалисти в очакванията си, нищо не става с магическа пръчица. Проверете очакваните рискове преди да се подложите на нещо подобно и идете с нагласата, че още никой или нищо не е в състояние да връща времето назад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *