5 грешки, които да избягвате в диетата със сокове

Макар да са много полезни с концентрацията си от витамини и минерали, плодовите и зеленчукови сокове трябва да се пият правилно, за да не нанесат вреда. Нектарите и соковете са много вкусни и съдържат огромни дози съставки с антиоксиданти, но те могат да са пълни със захар, която макар да е фруктова, може да увреди тъканите. Вижте няколко грешки, които хората правят, когато решат да пият сокове.

Грешка 1 – Не комбинирате напитките с протеин
Ако пиете само сок, дори да е от зеленчукови съставки, тялото ви няма да си набавя достатъчно фибри. Целулозата в плодовете и зеленчуците е тази част от тях, която забавя усвояването на глюкозата в кръвта. Тъй като тя е премахната, когато се изцеждат плодовете и зеленчуците, за да се забави храносмилането можете да консумирате със сока някаква протеинова храна. По тази причина нектарите са по-добра алтернатива, тъй като в тях можете да включите соев протеин или мляко.

Грешка 2 – Пиете сокове твърде често
Тъй като напоследък е все по-модерно да се прави диета със сокове, било за отслабване, било за детоксикация, много хора карат по цял ден само на сок. Така те лишават организма си от важни съставки, които трябва да си набавят с балансирана диета. Гледайте на пресните напитки като на хранителна добавка – тя ви осигурява концентрирани полезни съставки, които се абсорбират бързо и лесно от клетките, но с нея не бива да се прекалява. Освен до недостиг на много съставки, диетата само със сокове може да доведе до недостиг на фибри, а освен това за хората е важно да не отвикват да дъвчат храната си.

Грешка 3 – Пиете твърде много сок наведнъж
Тъй като съдържат захар, плодовите сокове могат да са вредни за организма, ако се прекали с тях. Макар да е плодова захар, фруктоза, която не е толкова вредна, колкото рафинираната бяла захар, в огромни дози тя не е полезна. Твърде много сокове, особено плодови, могат да повишат кръвната захар, а освен това не трябва да се забравя, че за малка доза сок са необходими доста продукти, тоест соковете са силно концентрирани. Ако не можете да изядете толкова храна, помислете как ще можете да усвоите сока от нея, макар с отделени от храната фибри. Ако обичате да пиете прясната напитка, правете я с повече зеленчукови съставки, отколкото с плодови, а когато можете ги разреждайте с вода.

Грешка 4 – Пиете напитките, за да отслабнете, а нямате нужда
Най-добрата техника, за да се отървете от излишната мазнина е като поддържате балансирана кръвната захар. Така тялото няма да активира запасяването с мазнини, а ще ги употребява за производството на енергия. Ако имате много килограми, които искате да свалите, ако досега сте се хранили зле и ако тялото ви е затлачено от обездвижване, диетата със сокове не е толкова лоша идея. Ако обаче водите сравнително здравословен живот, спортувате и се храните добре, тя не ви е необходима за отслабване. За хора като вас соковете са страхотна допълнителна съставка от диетата. Тъй като соковете не са толкова калорични, ако изпиете чаша от напитката, вместо да хапнете порция месо със зеленчуци, консумацията на калории ще е по-малка, но промяната в нивата на кръвната захар ще накарат тялото да складира енергия във формата на мазнини.

Грешка 5 – Прекалявате с плодовете
Ако не внимавате, зеленчуковите сокове лесно могат да се трансформират в плодови. Понякога хората решават да овкусят напитката с няколко плода, тъй като те са по-сладки и обикновено са по-вкусни. Колкото повече плодове слагате, толкова повече захар има напитката, дори да употребявате кисели плодове. Повече захар означава повишени нива на захарта в кръвта, а те активират тялото да се запасява с енергия, вместо да я употребява. Ако ви се хапва нещо сладко, изяжте плод, тъй като фибрите в него ще ви заситят за по-дълго, отколкото плодовата напитка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *