5 храни които повишават риска от рак на гърдата

Препоръчваме ви:

Ракът на гърдата е вторият най-често диагностициран рак при жените в САЩ. Въпреки развитието на медицината и намаления брой на смъртните случаи, все още това заболяване представлява значителен проблем. Важно е да се отбележи, че заболяването се среща и сред мъжкия пол, но процентът на диагностицираните случаи е доста по-малък малък. Досега не е установено кои точно фактори определят появата на рака на гърдата, но са известни такива, които повишават риска от появата му. Такива фактори са генетика, семейна история, раса, някои лекарства, липса на движение, хранене. Например една от причините може да е консумацията на рафинирани въглехидрати и захари.

Въпреки че много от тези фактори не могат да бъда из контролирани, всеки човек може да се опита да промени това, което зависи от него. С повече движение и полезна храна можете да редуцирате риска от рак. Ето няколко храни, които увеличават риска от появата на рак на гърдата.

1. Захар
Досега са извършени много проучвания, които доказват, че има връзка между високия прием на храни с висок гликемичен индекс и рак на гърдата. Захарта като основен компонент на сладкиши, бонбони, тестени изделия е само една от храните с такъв висок индекс. Храните с висок гликемичен индекс имат значително влияние върху нивата на кръвната захар. Някои растителни храни също имат висок гликемичен индекс, но за разлика от рафинираните въглехидрати, те съдържат в себе си много ценни вещества.

2. Препечено месо
Доскоро се смяташе, че препеченото месо е най-здравословният вариант за консумацията му. Но всъщност се оказва, че при високи температури в месото се образуват хетероциклични амини, които са мутагенни канцерогенни съединения. За съжаление няма други много по-здравословни алтернативи на готвене на месото. Най-добре е да избягвате месната храна напълно или ако не можете, сготвяйте го на по-ниска температура, но достатъчно висока, за да унищожи всички бактерии.

3. Храни с много животински мазнини

Високото съдържание на животински мазнини в диетата води до повишаване на нивата на естрогена и пролактина в организма, които от своя страна могат да доведат до появата на ракови заболявания на гърдата. Освен това в тези храни се съдържа много сол. Всеки организъм се нуждае от мазнини, но за консумация се препоръчват растителните, които могат да се вземат от авокадо, семена и ядки.

4. Изкуствени подсладители
Изкуствените подсладители, като аспартам и сукралоза, могат да повишат риска от появата на рак на гърдата. Изследвания са доказали, че тяхната употреба повишава нивата на инсулин, а всъщност високите нива на инсулин могат да увеличат риска от появата на заболяването.

5. Млечни продукти

В днешно време кравето мляко се обработва с различни хормони и химикали. Те нарушават процеса на клетъчна диференциация и разделяне. Извършените изследвания доказват, че използването на такива хормони при животните повишават нивата им в млякото и може да доведе до повишен риск от рак на гърдата. Затова избягвайте млечните продукти. Пробвайте да си приготвяте ядково мляко от бадеми или слънчогледови семки.

Полезни храни

Както има храни, които увеличават риска от появата на рак на гърдата, така има и такива, които го намаляват. В тези храни се откриват антиоксиданти, флавоноиди, омега-3 киселини, витамини и други специфични вещества, които се борят с вредните радикали в организма. Пробвайте да похапвате повече броколи, червено зеле, семена от чиа, гъби шийтаке и подправка куркума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *