5 храни, от които се оглупява

Препоръчваме ви:

 

Вероятно сте чували за храни, които засилват мозъчните функции и повишават умствените ви способности, но знаете ли, че има нездравословни храни, които могат да увредят мозъка и да редуцират неговите функции?

Захар

Отдавна се знае, че захарта не е полезна, особено ако искате да сте във форма. Според ново проучване тя оказва влияние не само върху талията ви, а и на мозъка. Според скорошно изследване с приемането на големи количества рафинирана захар, обектите на изследване са показали като резултат намалени способности за ориентация и понижена способност за запомняне. Учените обясняват тази намалена мозъчна дейност с това, че се намалява способността на инсулина да спомага за усвояването на захарта от мозъчните клетки. Някои съставки на омега-3 мастни киселини спомагат да се редуцира вредното въздействие на фруктозата. Заменете храните с рафинирана захар с храни, които съдържат омега-3 киселини като орехи, сьомга, ленено семе и соя.

Червено месо и масло

Приемането на храни с високо съдържание на наситени мазнини може да редуцира мозъчните функции. Направено мащабно изследване, в което са изследвали хранителните навици и мозъчните функции на 6000 жени за четири години, установява, че жените, които консумират повече наситени мазнини, изкарват по-ниски резултати на тестове, които са свързани с мозъчните функции. От друга страна жените, които консумират повече мононенаситени мазнини са имали по-високи резултати. Според експерти не трябва да се ограничавате от консумацията на мазнини, но изберете храни, които съдържат ненаситени мазнини в състава си или са с намалено съдържание на вредни мазнини. Избягвайте обработените меса като бекон и салами. За повече протеини консумирайте соя и бобови растения.

Чипс, пица и други полуфабрикати

Интелигентният избор за храна за децата е от съществено значение за нормалното развитие на техния мозък в годините на израстване. Според изследване сред почти 4000 деца, тези, които консумират нездравословна храна, например храна от заведения за бързо хранене, имат понижен коефициент на интелигентност. Отначало може да бъде трудно да накарате децата да ядат здравословни храни. От вас се изисква да бъдете настоятелни и търпеливи. Има много детски храни, които са здравословни и са много по-добър избор от преработените бисквити и чипсове.

Дъвка

За влиянието на дъвченето на дъвка върху мозъчните функции са проведени много изследвания, които дават противоречиви резултати. За едно от изследванията хората са правели упражнения за запаметяване, докато дъвчат. Резултатите са понижаване на функцията на краткосрочната памет. Това противоречи на предишни проучвания, в които учените установяват положителна взаимовръзка между дъвчене и засилване на мозъчните функции. Като резултат от противоречивите изследвания ви препоръчваме да не се лишавате от дъвката, но все пак не прекалявайте. Опитайте се да създадете други здравословни навици, като редовно пиене на вода например, тъй като дехидратацията може да повлияе върху фокуса и остротата на мисленето, както и върху тонуса и концентрацията.

Нисковъглехидратни диетични режими

Намаленият прием на въглехидрати ви кара да се чувствате без енергия и в лошо настроение. Проведено е изследване сред хора, на които постепенно е ограничавано съдържанието на въглехидрати в храната. Резултатите са показали понижаване на уменията, които са свързани с паметта по време на решаване на тестове. Тялото се нуждае от въглехидрати, за да изпълнява своите функции, тъй като те осигуряват енергия за нормалното функциониране на мозъка. Консумирайте повече пълнозърнести продукти, кафяв ориз и киноа, вместо обичайните въглехидрати от рафинирани продукти, тъй като така енергията се консумира по-бавно, но имате тонус за повече време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *