5-HTP (5-хидрокситриптофан)

5-НТР е химически страничен продукт на белтъчния блок L-триптофан. Освен това може да се извлича и разпространява в търговската мрежа от семената на африканско растение, познато като Грифония Симплицифолия. 5-НТР се използва при нарушения в съня, депресия, тревожност, мигрена, главоболие от напрежение, фибромиалгия, затлъстяване, предменструален синдром, дисфорично разстройство, нарушение на дефицита на внимание, хиперактивност, припадъци, болест на Паркинсон.

Как работи?

5-HTP действа в мозъка и централната нервна система чрез увеличаване на производството на химически серотонин. Нивата на серотонинът може да засегнат съня, апетита, температурата, сексуалното поведение и усещането за болка.

Употреба и ефективност

Депресия. Няколко проучвания са открили, че дози от 150-3000 mg дневно в продължение на 2-4 седмици могат да намалят симптомите на депресия. Някои първоначални изследвания показват, че 5-HTP може да бъде толкова полезен, колкото конвенционалната антидепресантна терапия.

Синдром на Даун. Изследвания показват, че даването на 5-HTP на бебета със синдром на Даун може да подобри мускулите и активността. Други изследвания показват, че подобряват мускулите и физическото развитие, когато се приемат от ранна детска възраст до 3-4-годишна възраст. Проучванията също така показват, че приемането на 5-HTP заедно с конвенционалните лекарства, отпускани с рецепта, подобрява развитието, социалните умения и езиковите умения.

Алкохолизмът. Изследване показва, че приемането на 5-HTP с D-фенилаланин и L-глутамин в продължение на 40 дни може да намали симптомите, присъщи при спирането на алкохол.

Болест на Алцхаймер. Първоначални изследвания показват, че приемането на 5-HTP през устата подпомага симптомите на болестта на Алцхаймер.

Безпокойство. Доказателствата за ефектите от 5-HTP за тревожност са неясни. Предварително изследване показва, че приемането на 25-150 mg 5-HTP дневно заедно с карбидопа намалява симптомите на безпокойство при хора с тревожни разстройства. Други предварителни изследвания обаче показват, че приемането на по-високи дози от 5-HTP, 225 mg дневно или повече, прави чувството за тревожност по-засилено.

Нарушение на нервната система (церебеларна атаксия). Доказателство за употребата на 5-HTP за церебеларна атаксия е неясно. Предварителни доказателства показват, че приемането на 5 mg/kg 5-HTP дневно в продължение на 4 месеца може да намали дисфункцията на нервната система.

Фибромиалгия. Предварителни проучвания показват, че приемането на 100 mg 5-HTP през устата три пъти дневно в продължение на 30-90 дни може да подобри болката, чувствителността, съня, безпокойството, умората и сутрешната скованост при хора с фибромиалгия.

Затлъстяването. Предварителни изследвания показват, че приемането на 5-HTP може да помогне за намаляване на апетита при затлъстели хора. Други проучвания показват, че използването на специфичен спрей за уста, съдържащ 5-HTP и други екстракти в продължение на 4 седмици увеличават загубата на тегло с около 41% при жени с наднормено тегло след менопаузата.

Болест на Паркинсон. Ранното изследване показва, че приемането на 100-150 mg 5-HTP през устата дневно с конвенционални лекарства изглежда намаляват треперенето, но тези ползи продължават само до 5 месеца.

Главоболие. Първоначални изследвания показват, че приемането на 100 mg 5-HTP три пъти дневно в продължение на 8 седмици намалява болката и продължителността на напрегнатото главоболие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *