5 ключа за справяне със симптомите на менопаузата

Справянето със симптомите на менопаузата не трябва да бъде сложно или трудно. След като разберете връзката между нормалното намаляване на естрогена и избора на начина на живот, който можете да контролирате, ще бъдете на път сами да облекчите симптомите си и да се радвате на следващия етап от живота си.

Менопаузата е период в развитието на жената, в който тя спира да има менструален цикъл и не може да забременява. Началото на менопаузата се отбелязва, когато една жена не е имала цикъл в продължение на 12 месеца.

Въпреки това, преди началото на менопаузата, на тялото отнема известно време, преди да спре да произвежда нивата на половите хормони на прогестерона и естрогена, които се произвеждат до тогава. Въпреки, че менопаузата обикновено не започва преди 45-годишна възраст, много жени я преживяват още през средата на 30-те години, което включва симптоми, които могат да се появят в продължение на 10-15 години.

Много от симптомите на пременопаузата и менопаузата, са свързани с тези низходящи нива на хормоните. В допълнение, когато жената се доближава до този период, тя може да започне да страда от излишно тегло и увеличаване на интензивността на проява на другите симптоми.

Когато нивата на женските полови хормони започват да намаляват, се получава комбинация от симптоми. За повечето жени нередовните или тежките периоди са индикатор именно за колебливостта в нивата на хормоните. Най-честите признаци са: промяна в настроението, депресия, безсъние, горещи вълни, повишаване на теглото. Някои жени страдат и от допълнителни симптоми, като размито мислене, болезнени гърди, мигрена, ниско либидо, сухота в областта на половите органи, суха кожа.

Понякога приемът на синтетични хормони, не е единственото решение на проблема. Трябва да обърнете повече внимание на хранителния си режим, навиците, начина си на живот.

1. Поддържане на адекватни нива на ключови хранителни вещества – не си мислете, че ако пиете мултивитамини, получавате всичкото необходимо количество витамини и минерали. Например, недостигът на магнезий е сравнително често срещан сред всички възрасти. Това се дължи на множество фактори, включително и на намаляване на ензимите и способността за пълното усвояване на хранителните съставки. Жените над 30 години трябва да приемат най-малко 420 мг. биодостъпен магнезий на ден.

Витамини Д, В комплекс, калций, също са жизненоважни за цялостното здраве и могат да намалят някои симптоми, като безсънието, промените в настроението, гладът за сладко.

2. Храни, свързани с нивата на естроген – например, фитоестрогените в не-ГМО соеви продукти, лененото семе и бобовите растения, могат да бъдат от полза за по-доброто увеличаване на естествения естроген.

3. Грижата за себе си – стресът е огромен фактор при управлението на всички видове хормонален баланс, така че отделянето на време за посрещане на нашите основни физически, емоционални и духовни потребности по време и след началото на менопаузата е от решаващо значение.

Павете упражнения ежедневно, за да поддържате силата и гъвкавостта, както и да стимулирате сърдечно-съдовата система и детоксикацията на организма.

Направете здравословна диета с прием на много листни зеленчуци, сурови плодове и зеленчуци, добри въглехидратни източници, протеини и хидратиращи течности, като вода и декофеинирани билкови чайове.

Отделете време и място ежедневно, за да практикувате дълбоко дишане или духовно освежаване.

Най-накрая – адекватната почивка и дълбок сън ще направят чудеса да филтрирате стреса на деня и да се възстановите, обновите и освежите вашето тяло и ум за следващия ден.

4. Да изкорените вредните навици – с увеличаване на възрастта трябва да намалите приема на вредните храни и химикали. Ако искате да намалите симптомите на менопаузата, трябва също да сведете следните неща до минимум:

Кофеинът – това може да се окаже трудно за онези от вас, които са свикнали с чаша кафе като начало на деня. Изследванията са насочени върху това, какво количество от кофеина засяга жените преди, по време или след менопауза. Най-добрият начин да разберете как влияе върху вас, е да намалите или спирате кофеина в продължение на няколко седмици, след това постепенно да увеличите количеството, докато не почувствате нежеланите симптоми. Като цяло консумацията на всякаква форма на кофеин след 15:00 часа може да причини затруднения в съня, което от своя страна може да предизвика глад за сладко или увеличаването на необходимото количество на кофеин за следващия ден, за сметка на лишаването от часовете сън.

Алкохол – в идеалния случай редовната консумация на алкохол трябва да се сведе до две или по-малко напитки на ден. Докато умереното количество има ползи, то пиенето в излишък може да нанесе повече вреди, включително и да задейства горещите вълни, да повиши депресията и зависимостта към лекарства.

Пушене – пушенето може да доведе до по-ранната поява на менопаузата, както и да предизвика по-чести и по-тежки горещи вълни.

Захар – консумирането на захар води до различни здравословни проблеми през целия живот. По отношение на хормоните, захарта е първото бързо решение за подобряване на нивото на енергия или настроението, но може да потисне абсорбцията на хранителните вещества и да доведе до увеличаване на теглото.

5. Кремове и добавки за поддържане на менопаузата – последна мярка е да се обмисли вариант с естествени заместители на естрогена – кремове и хормонални добавки. Био-идентичните кремове позволяват на тялото ви да абсорбира точни количества естествени хормони през кожата и да ви помогне да заместите изгубения естроген и/или прогестерон. Добавките предлагат подкрепа в областта на хранителните вещества и билките, които могат да помогнат на жените да се справят по-лесно със симптомите на менопаузата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *