5 неща, които зъболекарите рядко споделят

Препоръчваме ви:

Когато седнете на зъболекарския стол, вероятно очаквате от зъболекаря да ви посъветва как да почиствате зъбите си и как да ги предпазите от потъмняване, кое е полезно за венците и какви храни са полезни за емайла. Има обаче неща, които зъболекарите рядко споделят със своите пациенти, по една или друга причина, особено ако не ги попитате конкретно за тях.

Важно е да знаете какви въпроси да задавате на зъболекаря си, когато сте на преглед, а не да чакате той да ви информира сам, тъй като така може да пропусне важни неща за здравето на вашите венци и зъби. Такива са например въпросите „Какво е състоянието на венците ми?“ и „Имам ли зъбен камък?“. Знае се за пряката връзка между заболяванията на венците и загубата на зъби, дори някои сърдечно-съдови болести. Освен това трябва да помолите зъболекаря си да огледа устната ви кухина за рак.

Едно почистване на ден с четка и конец е достатъчно
От детството ни учат да мием зъбите си поне по 2 пъти на ден, а още по-добре и след хранене. Оказва се обаче, че това въобще не е полезно за зъбите. Според зъболекарите е достатъчно да почиствате зъбите си с четка и конец за зъби само веднъж на ден, най-добре вечер, преди да си легнете. Плаката по зъбите, която съдържа вредни бактерии, след като е почистена, се появява след около 24 часа. Повечето зъболекари не казват този факт на пациентите си, тъй като хората обикновено четкат зъбите си средно по едва 30 секунди, което е недостатъчно за премахването на плаката. Голяма част от тях въобще не използват конец за зъби.

Захарта в газираните напитки е само част от проблема
Повечето зъболекари съветват пациентите си да не консумират газирани напитки, което кара много от тях да смятат, че основна причина за това е съдържащата се в тях захар. Ето защо те смятат, че могат да пият газирани напитки с подсладители. Основният проблем на тези напитки обаче не е захарта, а фосфорната киселина, която се съдържа в голяма част от безалкохолните. Киселината може да разтвори емайла и да увреди зъбите, като ги направи по-податливи на кариеси.

Твърде многото флуорид е вреден
Макар че флуоридните добавки да са спасили милиони зъби от кариес, твърде голямото количество от съставката също не е полезно. Дневна доза от 0,5 милиграма е напълно достатъчна за защита на зъбите на децата. Много зъболекари и педиатри обаче не взимат предвид съдържанието на флуорид в минералните води, които пият децата, затова изписването на таблетки може да доведе до хипер минерализация. Дори да живеете в област, в която водата не се минерализира, вероятно консумирате минерална вода с флуорид, затова винаги четете етикетите преди да я купите. Твърде големите дози от минерала могат да доведат до потъмняване на зъбите, като това състояние може да се влоши с времето.

Не всяка уста има нужда от промяна
Много пациенти мечтаят за „холивудска усмивка“ и отиват в зъболекарския кабинет, за да поискат промяна във външния вид на зъбите и захапката си. В някои случаи такава промяна не е необходима или поне не в такава степен, в която пациентите смятат. Понякога е необходимо само леко избелване на зъбите и почистване от зъбен камък, за да се постигне красива усмивка, от която лъха здраве. Според експертите, понякога дори само подходяща разцветка червило може да накара зъбите да изглеждат по-бели.

Искрящо белите зъби идват с цена
Макар че много зъболекари препоръчват редовно почистване на зъбите, особено ако сте пушачи или пиете много кафе или чай, всичко е въпрос на умереност. Експерти споделят, че твърде белите зъби и твърде честото избелване на емайла могат да са нездравословни и обикновено идват с висока цена за здравето. Понякога тя е травма на устната кухина, на зъбния емайл и на венците, като често емайлът изтънява от прекомерното третиране. Друг път зъбите стават твърде чувствителни, а препаратите могат да изгорят тъканта на венците. Ако искате по-бели зъби, по-добре използвайте от време на време обикновена сода за хляб, като я втривате с памучен тампон в зъбите и изплакнете добре с топла вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *